Op Kandoor.nl krijgen we dagelijks allerlei vragen. Over pensioen, partnerpensioen, weduwepensioen, pensioen als nabestaanden of werken naast je AOW bijvoorbeeld. Dat is ook precies waar Kandoor voor is: om vragen over pensioen of aanverwante onderwerpen te beantwoorden. Zo kregen we enkele dagen geleden de volgende vraag: “Kom ik in aanmerking voor partnerpensioen na echtscheiding?”

Interessante vraag voor een situatie die waarschijnlijk veel vaker voorkomt. Onze meedenker Daniëlle dook erin.

Heb je zelf een vraag over je recht op partnerpensioen? Of andere vragen over je pensioen? Stel hem gratis op Kandoor.nl.

partnerpensioen na echtscheiding

Bijzonder partnerpensioen

Heeft je ex-partner tot jullie scheidingsdatum partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt het partnerpensioen voor jou opzij gezet. Dit het het ‘bijzonder partnerpensioen’. Overlijdt je ex-partner? Dan heb jij recht op dit pensioen. Het bijzonder partnerpensioen bedraagt meestal 70 procent van het tot de scheidingsdatum opgebouwde ouderdomspensioen. Let op: dit kan wel verschillen per pensioenregeling. Vraag dit eens na bij het pensioenfonds van je ex-partner.

Pensioen op opbouwbasis versus pensioen op risicobasis

Dit recht op bijzonder partnerpensioen geldt alleen als dit een partnerpensioen op opbouwbasis betreft. Bij pensioen op opbouwbasis bouwt je partner daadwerkelijk een potje geld op, ook als je partner niet meer in dienst is bij de betreffende werkgever. Het opgebouwde pensioen blijft dan bij het pensioenfonds totdat je (ex-)partner overlijdt óf is via waardeoverdracht meegenomen naar het pensioenfonds van een nieuwe werkgever. Het grote voordeel van partnerpensioen op opbouwbasis is dat er altijd een partnerpensioen is.

Heeft je partner zijn of haar pensioen meegenomen naar een ander pensioenfonds voor je scheidingsdatum? Dan is dus ook het opgebouwde partnerpensioen meegegaan. Het hangt af van het type pensioenregeling af of je er ook weer (evenveel) partnerpensioen voor terugkrijgt. Is het een zelfde soort regeling, dus met een partnerpensioen op opbouwbasis? Dan blijft het potje ‘partnerpensioen’ bestaan.

Het kan ook zo zijn dat het nieuwe pensioenfonds een partnerpensioen op risicobasis heeft. Hierbij wordt alleen het risico op overlijden verzekerd tijdens een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Als ex-partner heb je geen recht op bijzonder partnerpensioen bij overlijden.

Wat als je ex-partner opnieuw getrouwd is?

Ook als je ex-partner opnieuw getrouwd is geweest, heb jij (bij opbouwbasis) recht op het bijzonder partnerpensioen. De nieuwe partner van jouw ex krijgt bij overlijden daardoor simpelweg minder uitgekeerd.

Check het zelf bij het pensioenfonds

Om erachter te komen of het partnerpension op opbouwbasis of op risicobasis verzekerd is, kun je het Uniform Pensioenoverzicht van je (ex-)partner raadplegen. Heb je die niet meer? Neem dan contact op met het pensioenfonds van je ex-partner. Zij kunnen precies vertellen waar je recht op hebt.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 211 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog