Partneralimentatie: hoe het werkt en wat er is veranderd
In december 2018 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel om de regeling voor de partneralimentatie te herzien. De duur van de zorgplicht die ex-echtgenoten voor elkaar dragen is vanaf 2020 drastisch verkort. In dit blog lees je wat partneralimentatie precies is, wat er is veranderd en welke uitzonderingen er zijn.
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een bijdrage die iemand mogelijk moet betalen aan zijn of haar ex-partner na een echtscheiding of het ontbinden van een samenlevingscontract. Dit is alleen het geval als er een groot verschil is in inkomen waardoor een van de twee zichzelf in de nieuwe situatie niet kan onderhouden. Je hebt als (ex)-partners namelijk een onderhoudsplicht voor elkaar. Je kunt samen met je ex afspraken maken voor de hoogte van de alimentatie. Dit gebeurt meestal samen met een advocaat, mediator of notaris. Ook een rechter kan hier uitspraak over doen.
Hoe lang loopt de partneralimentatie? Let op: dit is veranderd vanaf 2020!
Hoe lang iemand partneralimentatie moet betalen, hangt af van het moment waarop de scheiding is uitgesproken. Let op: vanaf 2020 gelden er nieuwe regels (zie volgende punt).
- Is dit voor 1 juli 1994? Dan geldt er geen wettelijke termijn.
- Is dit ná 1 juli 1994, dan is de maximale periode voor partneralimentatie twaalf jaar. Dit geldt voor zowel alimentatie die in onderling overleg is bepaald als voor alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. In beide gevallen kan men verlenging aanvragen via de rechter.
- Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen in het spel? Dan is de duur van de alimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk.
Hoeveel partneralimentatie moet je betalen?
De hoogte van de partneralimentatie is voor elk ex-koppel verschillend en is afhankelijk van meerdere factoren. Voor het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie spelen bijvoorbeeld de volgende vragen een rol:
- Wat was het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk?
- Kan de betalende partij dit bedrag ook daadwerkelijk betalen?
- Is de ontvangende partij in staat om (meer) te werken?
Let op: kinderalimentatie is iets heel anders en gaat altijd voor partneralimentatie.
Alimentatie: de belangrijkste antwoorden over kinderalimentatie
Als jullie gaan scheiden, kan dat veel invloed op het leven van de kinderen hebben. Om ervoor te zorgen dat hun voetbalclub, hun schoenen of hun avondeten gewoon kunnen worden betaald, bestaat er alimentatie (kinderalimentatie).
Wat verandert er qua partneralimentatie en voor wie?
In december 2018 heeft De Tweede Kamer ingestemd met het voorstel om de partneralimentatie terug te brengen van maximaal twaalf naar vijf jaar. Dat betekent dus dat iemand zijn ex-partner een stuk korter hoeft te onderhouden na de scheiding. Dit zal, als ook de Eerste Kamer met het voorstel instemt, doorgevoerd worden voor alle scheidingen na 1 januari 2020. Deze verandering vindt plaats omdat nu te veel ex-echtgenoten onterecht twaalf jaar alimentatie betalen, terwijl hun voormalige wederhelft in de tussentijd allang zijn of haar eigen broek kan ophouden. Dit is volgens de partijen die het initiatief namen voor deze nieuwe wet ‘niet meer van deze tijd’.
Let op: de nieuwe wet staat los van de kinderalimentatie en is niet met terugwerkende kracht toe te passen. Wordt een scheiding dus officieel doorgevoerd op 31 december 2019? Dan gelden alsnog de ‘oude’ regels.
Wat zijn de uitzonderingen op de nieuwe wet vanaf 2020?
Uiteraard zijn er ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe regel:
- Mensen die voor 1 januari 1970 zijn geboren en langer dan vijftien jaar getrouwd zijn geweest, hebben recht op tien jaar alimentatie.
- Wanneer koppels met kinderen onder de 12 uit elkaar gaan, heeft de alimentatieontvanger recht op twaalf jaar alimentatie. Dit omdat ‘zorg en arbeid’ moeilijk te combineren zijn met jonge kinderen.
- Na een huwelijk van minimaal vijftien jaar, waarbij de ontvangende partij de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt, heeft hij of zij tien jaar recht op alimentatie.
- Het bereiken van de AOW-leeftijd van de betalende partij leidt niet meer automatisch tot het vervallen van de alimentatieverplichting.
Let op: in schrijnende gevallen houdt de rechter altijd het laatste woord. Het zou in dit soort gevallen alsnog mogelijk zijn dat de alimentatie betaald moet worden voor langer dan vijf jaar.
Wees bewust van de kosten van een scheiding!
Wat kost een scheiding?
Als je gaat scheiden, of twijfels over je relatie hebt, dan komen er veel vragen op je af. Waaronder: wat kost scheiden eigenlijk? Kun je een scheiding wel betalen? Wat doet een advocaat of mediator en wat kost een advocaat? Kun je goedkoop scheiden? En heb je recht op een vergoeding, pro deo of toevoeging als je geen geld hebt voor je scheiding? Dit blogartikel geeft een overzicht van de grootste en belangrijkste kosten. Zo krijg je overzicht en duidelijkheid.