Als je arbeidsongeschikt wordt: de basis

Arbeidsongeschiktheid, iets waar we allemaal wel eens bij stil staan, zonder echt na te denken over de gevolgen. Wat is arbeidsongeschiktheid nou precies? En zijn er nog verschillen tussen mensen die arbeidsongeschikt zijn? Vragen over je inkomen als je ziek wordt komt regelmatig voor op Kandoor.nl. “Wat zijn de voorzieningen waar ik op kan rekenen en hangen die voorzieningen nog ergens van af?”  Blogger Georges besloot in de materie te duiken.

Heb je een vraag over jouw financiële situatie? Stel je vraag op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

arbeidsongeschikt

(Tijdelijk) niet meer kunnen werken

Arbeidsongeschiktheid: het woord zegt het al: je bent ongeschikt voor arbeid, dus je bent niet meer in staat om te werken. Er zijn een aantal verschillen die een rol spelen bij de hulp die je kan verwachten. Deze verschillen zijn bijvoorbeeld of je tijdelijk of duurzaam arbeidsongeschikt bent, waarbij er nog een verschil is tussen gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt. Het is dus niet zo simpel als het lijkt.

Tijdelijk of Duurzaam

Tijdelijk arbeidsongeschikt is wanneer je door een medisch vast te stellen probleem een periode niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld na een ruw potje voetbal op een zondagmiddag. Als een arts kan vaststellen dat je niet meer in staat bent om te werken, maar je been mag over vijf weken uit het gips, dan ben je tijdelijk arbeidsongeschikt. Er zijn ook situaties waarbij je duurzaam arbeidsongeschikt kan worden. Dit wil zeggen dat je niet meer zal herstellen en je altijd last zult hebben van een beperking. Deze beperking zal ook bepalen of je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent. Hoe zit dit nu precies?

Gedeeltelijk vs. Volledig

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kun je wel werken, maar bijvoorbeeld in een andere functie of minder uren in de week. Dit hangt af van jouw situatie. Het UWV bekijkt wat je nog wel en niet kan. Ofwel: er wordt gekeken naar hoeveel je kon verdienen voor je ziek werd, en hoeveel je nu kunt verdienen. Dit wordt ook wel je verdiencapaciteit genoemd. Zolang iemand in staat is tot 65% van het vorige loon te kunnen verdienen, wordt hij gezien als gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Val je in de categorie die tot maximaal 20% van het vorige loon kan verdienen, dan ben je volledig arbeidsongeschikt. In sommige gevallen zijn mensen volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Dit wil zeggen dat ze niet meer kunnen werken en dat ze in de toekomst niet zullen herstellen om weer te werken.

Voorzieningen

Zodra een persoon tijdelijk arbeidsongeschikt is, heeft hij recht op 70% van zijn laatstverdiende loon. Dit wordt betaald door de werkgever. Is een persoon langdurig ziek, namelijk meer dan 104 weken (2 jaar), dan zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van de beperking van een persoon:

  1. Zodra een persoon gedeeltelijk beperkt is, dan heeft hij recht op een WGA-uitkering (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) uitkering.
  2. Is een persoon volledig arbeidsongeschikt, dan heeft hij recht op een IVA-uitkering.

Lees hier meer over de WGA en de IVA uitkering..

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?