Als je arbeidsongeschikt wordt: de basis

Arbeidsongeschiktheid, iets waar we allemaal wel eens bij stil staan, zonder echt na te denken over de gevolgen. Wat is arbeidsongeschiktheid nou precies? En zijn er nog verschillen tussen mensen die arbeidsongeschikt zijn? Vragen over je inkomen als je ziek wordt komt regelmatig voor op Kandoor.nl. “Wat zijn de voorzieningen waar ik op kan rekenen en hangen die voorzieningen nog ergens van af?”  Blogger Georges besloot in de materie te duiken.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een onderwerp, stel je vraag en krijg snel en gratis antwoord!

Of stel onderstaande vragen kosteloos en direct in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

arbeidsongeschikt
Photo by Negative Space via Pexels.com

(Tijdelijk) niet meer kunnen werken

Arbeidsongeschiktheid: het woord zegt het al: je bent ongeschikt voor arbeid, dus je bent niet meer in staat om te werken. Er is een aantal verschillen die een rol spelen bij de hulp die je kan verwachten. Deze verschillen zijn bijvoorbeeld of je tijdelijk of duurzaam arbeidsongeschikt bent, waarbij er nog een verschil is tussen gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt. Het is dus niet zo simpel als het lijkt. Maar we doen ons best om het zo helder mogelijk uit te leggen.

Tijdelijk of Duurzaam?

Tijdelijk: de Ziektewet
Tijdelijk arbeidsongeschikt ben je wanneer je door iets medisch een periode niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld een gebroken been na een ruw potje voetbal op een zondagmiddag. Als een arts kan vaststellen dat je niet meer in staat bent om te werken, maar je been mag over vijf weken uit het gips? Dan ben je tijdelijk arbeidsongeschikt. Als zoiets gebeurt, dan kom je in de ziektewet terecht. Natuurlijk kun je op verschillende manieren ziek worden: van een ongelukje tot aan een burn-out. Je krijgt maximaal 104 weken de ruimte om te herstellen binnen de ziektewet.

Duurzaam: de WIA
Er zijn ook situaties waarin je duurzaam arbeidsongeschikt kan worden. Dit wil zeggen dat je langer de tijd nodig hebt om te herstellen of misschien wel helemaal niet meer zal herstellen en je altijd last zult hebben van een beperking. Als je langer dan 1o4 weken in de ziektewet zit, word je gekeurd door het UWV. Deze keuring zorgt er voor dat je mogelijk recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV. Dit heet een WIA-uitkering (vroeger heette dit de WAO).

Afhankelijke van je symptomen en situatie wordt er door een arts van het UWV bekeken of je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent. Hoe zit dit nu precies?

Bouw je pensioen op tijdens ziektewet?

Gedeeltelijk vs. Volledig: wanneer geldt wat?

Gedeeltelijk of kans op herstel: de WGA
Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan kun je wel werken, maar bijvoorbeeld alleen in een andere functie of met minder uren per week. Dit hangt uiteraard af van jouw situatie. Hoe bepaalt het UWV dan jouw uitkering?

Het UWV bekijkt wat je nog wel en niet kan. Ofwel: er wordt gekeken naar hoeveel je kon verdienen voor je ziek werd, en hoeveel je nu kunt verdienen. Dit wordt ook wel je verdiencapaciteit genoemd. Ben je in staat om tot 65% van jouw vorige loon te kunnen verdienen? Dan word je gezien als ‘gedeeltelijk arbeidsongeschikt’. Je ontvangt dan een WGA-uitkering.

Ook als je tijdelijk 80 tot 100% arbeidsongeschikt bent, maar je hebt wel kans op herstel, dan kom je in aanmerking voor de WGA.

Volledig en duurzaam: de IVA
Val je in de categorie die tot maximaal 20% van het vorige loon kan verdienen? Dan ben je volledig arbeidsongeschikt. In sommige gevallen zijn mensen volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Dit wil zeggen dat ze niet meer kunnen werken en dat ze in de toekomst niet zullen herstellen om weer te werken. Een heftige situatie, maar gelukkig bestaat er wel een financiële regeling. Ben je duurzaam en volledig arbeidsongeschikt? Dan is de verwachting groot dat je in aanmerking komt voor een IVA-uitkering.

WIA, WGA, IVA.. wat betekent het en wanneer krijg je het?

Voorzieningen: de WGA en de IVA

Zodra je tijdelijk arbeidsongeschikt bent in de ziektewet, heb je recht op 70% van je laatstverdiende loon. Dit wordt betaald door de werkgever of in sommige gevallen door het UWV. Ben je langdurig ziek (langer dan 104 weken (2 jaar))? Dan zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van jouw situatie en hoe het UWV jouw situatie beoordeelt:

  1. Ben je gedeeltelijk beperkt? Dan heb je (normaliter) recht op een WGA-uitkering. 
  2. Is een persoon volledig arbeidsongeschikt, dan heeft hij recht op een IVA-uitkering.
  3. Ben je jonger dan 30 en ben je arbeidsongeschikt geworden? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een Wajong.

Lees hier meer over de WGA en de IVA uitkering.

Wajong: Wat is het? Hoeveel krijg je? Hoe vraag je het aan?

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?