Navigatie overslaan

Minder werken of eerder stoppen met werken? Dit zijn de mogelijkheden!

Foto van auteur Eva de Jong door Eva de Jong||5.153 x gelezen

Minder werken of zelfs eerder stoppen: er zijn veel mensen die dit graag zouden willen. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt! In dit blog lees je over de regelingen die het mogelijk maken om minder te gaan werken of om eerder te stoppen met werken. Per regeling lees je wat de regeling is, voor wie de regeling is en waar je deze kunt aanvragen! Wil jij minder werken of eerder stoppen met werken? Dit zijn de mogelijkheden!

minder of eerder stoppen met werken - bureau koffie laptop
Foto door Cup of Couple (Pexels)

Minder werken? Dit zijn de mogelijkheden!

Mag je werken naast AOW of vroegpensioen?

Er zijn regelingen om volledig te stoppen met werken, maar er bestaan ook regelingen om minder te gaan werken. Zo heb je in de jaren voor je pensioen meer vrije tijd om andere dingen te doen en kun je op een prettige en gezonde manier doorwerken tot jouw pensioen. Hieronder vind je de verschillende regelingen om minder uur per week te gaan werken.

1. Generatiepact

Wat is het?

Met het generatiepact wordt de hoeveelheid werk die een bedrijf heeft eerlijker verdeeld tussen jong en oud. Oudere werknemers (57+) gaan minder uren werken, jongeren (35-) nemen deze uren over. Zo behaalt de oudere werknemer gezonder zijn pensioen en wordt de jeugdwerkloosheid opgelost.  

Voor wie is het?

Een generatiepact wordt vermeld in de cao. Vakbonden en werkgever maken hier afspraken over. Het hangt dus van jouw cao af of er in jouw beroep een generatiepact is.

Hoe werkt het?

Hoe de generatiepact precies werk wisselt per cao, maar een bekend voorbeeld is de 80/90/100-regeling. Als oudere werknemer werk je 80% van je vaste uren, krijg je 90% van je loon en bouw je 100% pensioen op. Zo heb je in een klap 20% meer vrije dagen.

Hoe kun je het aanvragen?

Zoek eerst in je cao of jij gebruik kunt maken van het generatiepact. Staat het in je cao? Neem dan contact op met de HR afdeling bij jouw bedrijf of je vakbondsbestuurder. Zij kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden.

2. Duurzame inzetbaarheidsregeling (primair onderwijs)

Wat is het en voor wie?

Duurzame inzetbaarheid is het op een gezonde manier inzetbaar houden van werknemers tot hun pensioen. Met de Duurzame inzetbaarheidsregeling voor het onderwijs krijgt iedereen die werkt in het primair onderwijs (po) minstens 40 uur per jaar om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Dit budget kan gebruikt worden voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten, zoals studieverlof of coaching. Werknemers van 57 jaar en ouder krijgen daarbij 130 extra uren. Het grote verschil is dat 57-plussers deze uren ook als verlof mogen opnemen. 

Hoe werkt het?

Ben jij 57 jaar of ouder en werk je in het primair onderwijs? Dan mag je maximaal 340 uur per jaar aan verlof opnemen. Als je 36 uur per week werkt, komt dat neer op bijna 10 weken extra verlof. Je betaalt over een deel van die uren wel een eigen bijdrage van 40% (als je in schaal acht zit) of 50% (bij schaal negen). 

Hoe kun je het aanvragen?

Dat gaat in goed overleg met je collega’s en de directeur van je school. Je kunt natuurlijk niet zomaar weggaan van je werk. Wil je meer informatie? Lees dan verder op de kennisbank van ambtenarensalaris of de informatie van het CNV.

3. Verlofsparen

Met verlofsparen kun je zowel minder gaan werken als eerder volledig stoppen met werken. Jij past verlofsparen toe hoe het jou uitkomt.

Wat is het?

Met verlofsparen kun je in totaal 100 weken van je bovenwettelijke vakantiedagen opsparen om verlof op te nemen, terwijl je je loon gewoon krijgt uitbetaald. Je kunt deze 100 weken in delen opnemen, of je kunt 100 weken eerder dan je pensioen volledig stoppen met werken.

Voor wie is het?

Jong en oud kunnen gebruik maken van verlofsparen. Het moet alleen wel in je cao of secundaire arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Bekijk dus je cao of controleer bij HR wat jouw arbeidsvoorwaarden zijn.

Hoe werkt het?

Je wettelijke vakantiedagen* moet je binnen anderhalf jaar opnemen. Je bovenwettelijke vakantiedagen** zijn vijf jaar geldig. Heb jij de mogelijkheid tot verlofsparen via je cao of arbeidsvoorwaarden? Dan kun je je bovenwettelijke vakantiedagen opsparen voor verlofsparen en vervallen ze niet na vijf jaar. Zo kun je dus doorsparen tot 100 weken.

Hoe kun je het aanvragen?

Kijk in je cao of je in jouw functie gebruik kunt maken van verlofsparen. Is dat het geval? Neem dan contact op met de HR afdeling bij jouw bedrijf. Zij helpen je verder.

* Wettelijke vakantiedagen: het aantal vakantiedagen waarop je wettelijk recht hebt.

** Bovenwettelijke vakantiedagen: het aantal vakantiedagen bovenop het wettelijke aantal vakantiedagen.

Eerder stoppen met werken? Dit zijn de mogelijkheden!

Minder uren per week werken is fijn, maar misschien past de optie om eerder dan je pensioen volledig te stoppen met werken beter bij jou. Bekijk hieronder welke regelingen er zijn en of jij hier gebruik van kunt maken.

1. Lumpsum

Wat is het?

Het idee is dat je, als je genoeg pensioen hebt opgebouwd bij een pensioenfonds, vanaf 1 juli 2024 ervoor mag kiezen om eenmalig maximaal 10% van het ouderdomspensioen in één keer uit te laten betalen. Dat eenmalige grote bedrag kun jij gebruiken als leefgeld, zodat je eerder kunt stoppen met werken. Houd er wel rekening mee dat het bedrag dat je maandelijks aan pensioen ontvangt lager wordt als je een lumpsum laat uitkeren.

Voor wie is het?

Een lumpsum om te stoppen met werken is voor iedereen die vijf jaar voor de AOW-leeftijd zit en een pensioen heeft opgebouwd via een pensioenfonds.

Hoe werkt het?

Je kunt je lumpsum laten uitbetalen op je pensioendatum en direct stoppen met werken. Haal hiervoor eventueel je pensioendatum naar voren. Er is wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, dus neem die goed door. Daarnaast zorgt zoveel geld er mogelijk voor dat je in een ander belastingtarief valt. Of je loopt je zorg- of huurtoeslag vanaf dat moment mis. Laat je dus goed voorlichten door een financieel adviseur. 

Hoe kun je het aanvragen?

De regeling gaat -voor zover nu bekend- op 1 juli 2024 in. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe je een lumpsum kunt aanvragen. Voor meer info en de voorwaarden waar je aan moet voldoen, kun je kijken op  deze pagina van Rijksoverheid.

2. RVU-regeling

Wat is het?

Met de Regel Vervroegde Uittreding (RVU) heb je recht op een uitkering in de laatste drie jaar voor je AOW of pensioenleeftijd. Tot eind 2025 betaalt jouw werkgever minder of zelfs geen belasting over deze uitkering, waardoor je werkgever mogelijk eerder bereid is om jou eerder te laten stoppen met werken met deze uitkering.

Voor wie is het?

De RVU-regeling geldt voor mensen die maximaal 36 maanden (of minder) voor hun AOW-leeftijd zitten. In veel CAO’s is de RVU-regeling opgenomen maar ook als deze niet in jouw CAO staat zou het kunnen dat je gebruik kunt maken van de RVU-regeling. Controleer jouw cao om te zien of er RVU afspraken in staan. Op ons blog vertellen we je meer over wanneer je in aanmerking komt!

Hoe werkt het?

Met de RVU-regeling kun je drie jaar voor je AOW-leeftijd stoppen met werken met een uitkering van jouw werkgever. Deze uitkering ontvang je maandelijks of je ontvangt het hele bedrag in een keer. 

Hoe kun je het aanvragen?

Geïnteresseerd? Jouw werkgever kan jou helpen met het aanvragen van de RVU-regeling en ondersteunen met de nodige informatie. Wil je meer lezen over hoe je de RVU-regeling aanvraagt en wat je hiervoor nodig hebt? Op ons blog lees je alles over het aanvragen van de RVU-regeling.


Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Werk
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.