Loonheffingskorting: wat te doen bij meerdere inkomens?

Stel: je pensioen bestaat uit twee inkomens: pensioen uit je werk en je AOW. Waar zet je dan het beste je loonheffingskorting op? En dan krijgt je partner ook loonheffingskorting formulieren voor zijn of haar eigen AOW. Jij vraagt je af: “Mag mijn partner loonheffingskorting dan ook op ‘ja’ zetten?” 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

Heb jij een andere vraag over jouw loonbelasting of pensioen? Stel ‘m dan aan één van onze financiële gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis met je mee.

loonheffingskorting
Photo by Kelvin Agandi from Pexels.com

Vragen over loonheffingskorting worden regelmatig gesteld op Kandoor.nl. Heel logisch, belasting is best ingewikkeld. Daarom is het slim om er heel even kort in te duiken. Kandoor.nl heeft de belangrijkste info én een doe-het-zelf-check voor jou!

Korting op de loonheffing toepassen of niet?

Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Loonheffing wordt ingehouden op je inkomen. De loonheffing gaat naar de Belastingdienst. Heb je meerdere inkomensbronnen, zoals een salaris, uitkering of pensioen? Dan mag je kiezen op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor heffingskorting bij 2 banen. In de regel is het het slimste om de korting op het hoogste inkomen toe te passen.

Loonheffingskorting en je partner 

Maar wat als je getrouwd bent en je partner zelf ook een AOW krijgt, zoals in de vraag in het intro? Als je partner een eigen inkomen ontvangt (een salaris, uitkering of pensioen, bijvoorbeeld), dan heeft zij recht op haar eigen loonheffingskorting. Heeft hij of zij meerdere inkomens? Dan geldt voor je partner hetzelfde als voor jou: in veel gevallen is het voordelig als je de loonheffingskorting toepast op het hoogste inkomen van de persoon in kwestie.

Waarom de loonheffingskorting toepassen op het hoogste bruto bedrag?

Hoe hoger het bruto bedrag, hoe hoger de korting op de loonheffing. En over een lager bedrag betaal je sowieso minder loonheffing. Over een jaar kan dat best wat geld opleveren. Let wel op: je mag niet op twee inkomens loonheffingskorting ontvangen. Krijg je dit wel? Dan betaal je te weinig belasting over een jaar. Je moet dit dan achteraf nabetalen aan De Belastingdienst. Dus bekijk eens goed waar je de loonheffingskorting krijgt!

Ken jij de loonheffingscheck al? Moet je nu je loonheffingskorting toepassen op je AOW of je bedrijfspensioen? Wat is het slimste in jouw geval? Doe hier de loonheffingscheck via de SVB.

Loonheffingskorting kun je elke maand wijzigen

Je heffingskorting wijzigen mag elke maand. Dus heb je de korting verkeerd toegepast? Wijzig het dan direct. Dit doe je via een loonbelastingverklaring. Deze kun je:

  • in sommige gevallen online wijzigen op de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of van de SVB.
  • Of je vraagt de verklaring op bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.
  • Of je download ‘m zelf via deze link
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?