Loonheffingskorting: ik heb meerdere inkomens

Heb je meer dan één werkgever waar je loon van krijgt? Of bestaat jouw inkomen uit pensioen en AOW? Wat doe je dan met loonheffingskorting? In dit blog praktische antwoorden.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat! 

Heb jij een andere vraag over jouw loonbelasting of pensioen? Stel ‘m dan aan één van onze financiële gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis met je mee.

loonheffingskorting
Photo by Kelvin Agandi from Pexels.com

Op Kandoor.nl worden veel vragen gesteld over loonheffingskorting. Heel logisch, want belasting vinden veel mensen ingewikkeld. Klopt je loonheffingskorting niet? Dan krijg je misschien geld terug na je belastingaangifte. Of je moet geld aan de Belastingdienst terugbetalen.

Wat is loonheffing en loonheffingskorting?

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Loonheffing is het bedrag dat je aan belasting betaalt over je loon en wordt ingehouden van je bruto salaris. Van dat geld kan de overheid dingen regelen. Denk aan uitkeringen betalen, wegen onderhouden en geld investeren in het onderwijs. Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Je betaalt dus minder belasting over je loon, waardoor jij netto meer overhoudt. Je mag op één inkomen loonheffingskorting toepassen. Als je op meerdere inkomens loonheffingskorting toepast, krijg je teveel korting op je belasting en moet je dit achteraf terugbetalen aan de Belastingdienst.

Weet jij niet zeker of je loonheffingskorting hebt toegepast? Je kunt dit terug vinden op je loonstrook onder loonheffings- of arbeidskorting.

Hoeveel loonheffingskorting krijg je: loonheffing berekenen

De loonheffing en loonheffingskorting worden automatisch berekend. Wil je het toch zelf opzoeken? In de loonbelastingtabellen van de Belastingdienst kun je zelf aflezen hoeveel loonheffing (met en zonder korting) er wordt ingehouden van jouw brutoloon.

Moet ik loonheffingskorting toepassen of niet?

Heb je één inkomen (via één werkgever, uitkering of AOW)? Pas dan loonheffingskorting toe om elke maand meer netto loon of uitkering te krijgen. Als je de korting niet toepast, krijg je het bedrag dat je te veel aan belasting hebt betaald in één keer terug na je belastingaangifte.

Heb je meer dan één werkgever, of krijg je pensioen én AOW? Dan kies je zelf op welk inkomen je de korting toepast. Let wel op: de Belastingdienst houdt alleen rekening met je verzamelinkomen. Het kan dus zijn dat als je alle inkomens bij elkaar optelt, een deel van het verzamelinkomen in een hogere belastingschijf valt. Dan betaal je te weinig belasting en moet je waarschijnlijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

 

Tip van onze financiële gids Diana!

Hoe pas je de korting het slimste toe als je zowel pensioen én AOW krijgt? Het antwoord hierop hangt altijd af van jouw persoonlijke situatie. Onze gids Diana heeft deze handige schema’s gemaakt om je op weg te helpen.

Loonheffingskorting toepassen als je getrouwd bent
Pensioen per jaar (bruto): Korting toepassen op:
Minder dan €11.286 AOW
€11.286 tot €15.500 Pensioen
€15.500 tot €26.500 AOW
Meer dan €26.500 Helemaal niet toepassen
Loonheffingskorting toepassen als je alleenstaand bent
Pensioen per jaar (bruto): Korting toepassen op:
Minder dan €19.000 AOW
Meer dan €19.000 Helemaal niet toepassen

*Deze bedragen gelden voor de periode 1-7-2021 tot 31-12-2021. 

Heb jij een vraag over loonheffingskorting of jouw pensioen? Stel ‘m dan aan één van onze financiële gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis met je mee.

Veilige optie: geen loonheffingskorting toepassen op pensioen of AOW

Als je ervoor kiest geen korting toe te passen, ontvang je een lager netto inkomen per maand. De kans op een naheffing van de Belastingdienst is dan wel kleiner. Er is juist een kans dat je geld terugkrijgt.

Loonheffingskorting en je partner

Als je partner een eigen inkomen heeft dan is er ook recht op loonheffingskorting. Het is namelijk een persoonlijke korting. Het maakt dus bijvoorbeeld ook niet uit of je fiscale partners bent of niet. Heeft hij of zij meerdere inkomens? Dan geldt voor je partner hetzelfde als voor jou: let goed op in welke belastingschijf het verzamelinkomen valt voordat je loonheffingskorting toepast.

Hoe vraag je de korting aan?

Als je een nieuwe baan of uitkering krijgt, kun je de loonheffingskorting meestal direct aanvragen via een formulier die je via je werkgever of de uitkeringsinstantie krijgt. Heb je dit formulier niet gekregen, of wil je het op een later moment alsnog toepassen? Dan kun je het formulier hier ook zelf downloaden en afgeven bij je werkgever of de instantie.

Let op: de SVB past automatisch loonheffingskorting toe op je AOW. Als je dit niet wilt, moet je dit zelf doorgeven.

Heb je de korting verkeerd toegepast? Geen probleem!

Wil je de loonheffingskorting wijzigen of de loonheffingskorting uitzetten? Dat kan via een loonbelastingverklaring. Dit mag elke maand.

  • je kunt de korting in sommige gevallen online aanpassen op de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of van de SVB.
  • je vraagt het formulier op bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.
  • Of je download ‘m zelf via deze link
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.