Loonheffingskorting: wat te doen bij meerdere inkomens?

Stel: je pensioen bestaat uit twee inkomens: pensioen uit je werk en je AOW. Of je hebt twee banen. Waar zet je dan het beste je loonheffingskorting op? En wat als je partner ook de keuze moet maken voor loonheffingskorting. Vraag je je af: “Mag mijn partner loonheffingskorting dan ook op ‘ja’ zetten?” In dit blogartikel alles over de loonheffing. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat! 

Heb jij een andere vraag over jouw loonbelasting of pensioen? Stel ‘m dan aan één van onze financiële gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis met je mee.

loonheffingskorting
Photo by Kelvin Agandi from Pexels.com

Vragen over loonheffingskorting worden regelmatig gesteld op Kandoor.nl. Heel logisch, belasting is best ingewikkeld. En het is jammer als je de loonheffingskorting verkeerd hebt staan. Je loopt dan misschien wel geld mis.Kandoor.nl heeft de belangrijkste info én een doe-het-zelf-check voor jou!

Wat is loonheffing en loonheffingskorting eigenlijk?

Om dat te vertellen beginnen we eerst met de ‘loonheffing’. Loonheffing is het bedrag dat je aan belasting betaalt over je loon. Loonheffing wordt ingehouden van je bruto salaris. De loonheffing gaat dus naar de Belastingdienst. Van dat geld kan de overheid weer dingen regelen. Denk aan uitkeringen betalen, wegen onderhouden en geld geven aan het onderwijs, bijvoorbeeld. 

Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Je betaalt dus minder belasting over je loon, waardoor je netto meer overhoudt. 

Korting op de loonheffing toepassen of niet?

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Heb je meerdere inkomens, zoals een salaris, uitkering en/of pensioen plus AOW? Dan mag je kiezen op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor heffingskorting bij twee banen. Meestal is het het slimste om de korting op het hoogste inkomen toe te passen. Let op: dit gaat dan om het hoogste wat je bruto krijgt.

Een voorbeeld:

Je pensioen vanuit je werk is € 1200,- bruto per maand en je AOW is € 780,- bruto per maand. 
Je krijgt meer loonheffingskorting op je pensioen uit werk dan op de AOW. Dit komt omdat € 1200,- meer is dan € 780,-. Daardoor is de korting ook hoger.
Er gaat minder naar de Belastingdienst en er blijft meer voor jou over.
Dit betekent wel dat je de normale loonheffing betaalt over de AOW. Hierdoor krijg je dus netto een lagere AOW.

Dit is natuurlijk alleen een voorbeeld om uit te leggen hoe de loonheffingskorting werkt. Soms zijn er meerdere onderdelen belangrijk voor een goede keuze van de loonheffingskorting. Zoals een eigen huis of belastingtoeslagen. Krijg je pensioen en AOW? Kijk dan hier wat in jouw geval slim is om te doen. Of stel je vraag op Kandoor.nl. Dit is gratis. 

AOW-bedragen: hoeveel AOW krijg jij? (update juli 2019)

Loonheffingskorting en je partner 

Stel, je bent getrouwd. En je partner krijgt, net als jij, ook een AOW. Hoe werkt het dan met de loonheffingskorting? 

Ontvangt je partner een eigen inkomen (een salaris, uitkering of pensioen, bijvoorbeeld)? Dan heeft hij of zij recht op haar eigen loonheffingskorting. Heeft hij of zij meerdere inkomens? Dan geldt voor je partner hetzelfde als voor jou. In veel gevallen is het handig als je de loonheffingskorting gebruikt op het hoogste inkomen.

Waarom de loonheffingskorting toepassen op het hoogste bruto bedrag?

Hoe hoger het bruto bedrag, hoe hoger de korting op de loonheffing. En over een lager bedrag betaal je sowieso minder loonheffing. Als je dat optelt, is dat na een jaar best veel geld. Let wel op: je mag dus niet op twee inkomens deze korting ontvangen. Krijg je dit wel? Dan betaal je te weinig belasting over een jaar. Je moet dit dan achteraf nabetalen aan De Belastingdienst. Dus bekijk eens goed waar je de loonheffingskorting krijgt!

Ken jij de loonheffingscheck al? Moet je nu je loonheffingskorting toepassen op je AOW of je bedrijfspensioen? Wat is het slimste in jouw geval? Doe hier de loonheffingscheck via de SVB.

Loonheffingskorting kun je elke maand aanpassen

Je heffingskorting aanpassen mag elke maand. Dus heb je de korting verkeerd gebruikt? Geen paniek. Verander het dan direct. Dit doe je via een loonbelastingverklaring. Dit is een formulier waarop je aangeeft of je de korting aanzet of uitzet. Je heffingskorting wijzigen mag elke maand. Dus heb je de korting verkeerd toegepast? Wijzig het dan direct. Dit doe je via een loonbelastingverklaring.

Hoe verander je je loonheffingskorting?

  • je kunt de korting in sommige gevallen online aanpassen op de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of van de SVB.
  • je vraagt het formulier op bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.
  • Of je download ‘m zelf via deze link
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?