Stel: je pensioen bestaat uit twee inkomens: pensioen uit werk en je AOW. Op je hoogste inkomen pas je de loonheffingskorting toe. Goed bedacht! Maar dan krijgt je partner formulieren voor haar eigen AOW met een loonbelastingformulier. Jij vraagt je af: “Mag mijn vrouw loonheffingskorting op ‘ja’ zetten?” 

Vragen over loonheffingskorting worden regelmatig gesteld op Kandoor.nl. Heel logisch, belasting is best ingewikkeld. Daarom het is slim om een paar dingen te weten, wel zo voordelig! Kandoor zet een paar weetjes voor je op een rij. 

loonheffingskorting
Korting op de loonheffing

Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Loonheffing wordt ingehouden op je inkomen. De loonheffing gaat naar De Belastingdienst. Heb je meerdere inkomensbronnen, zoals een salaris, uitkering of pensioen? Dan mag je kiezen op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast. In de regel is het het slimste om de korting op het hoogste inkomen toe te passen.

Loonheffingskorting en je partner 

Maar wat als je getrouwd bent en je partner zelf ook een AOW krijgt, zoals in de vraag in het intro? Als je partner een eigen inkomen ontvangt (een salaris, uitkering of pensioen, bijvoorbeeld), dan heeft zij recht op haar eigen loonheffingskorting. Heeft zij meedere inkomens? Dan geldt hetzelfde als voor jou: in de regel pas je de loonheffingskorting toe op het hoogste inkomen van de persoon in kwestie.

Waarom de korting toepassen op het hoogste bruto bedrag?

Hoe hoger het bruto bedrag, hoe hoger de korting op de loonheffing. En over een lager bedrag betaal je sowieso minder loonheffing. Over een jaar kan dat best wat geld opleveren. Let wel op: je mag niet op twee inkomens loonheffingskorting ontvangen. Krijg je dit wel? Dan betaal je te weinig belasting over een jaar. Je moet dit dan achteraf nabetalen aan De Belastingdienst. Dus bekijk eens goed waar je de loonheffingskorting krijgt.

Loonheffingskorting kun je elke maand wijzigen

Loonheffingskorting mag je elke maand laten wijzigen.  Dus heb je de korting verkeerd toegepast? Wijzig het dan direct. Dit doe je via een loonbelastingverklaring. Deze kun je opvragen bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.

Wil jij weten hoeveel er wordt ingehouden op je loon als je wel of geen loonheffingskorting toepast?

Bekijk de Groene Tabel van De Belastingdienst.
De tabel in onze link is geldig van 1 april 2016 tot 31 december 2016. 

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Deel dit blog