Loonheffingskorting: ik heb meerdere inkomens

Heb je meer dan één werkgever waar je loon van krijgt? Of bestaat jouw inkomen uit pensioen en AOW? Wat doe je dan met loonheffingskorting? In dit blog praktische antwoorden.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m gratis en snel in onze chat! 

Heb jij een andere vraag over jouw loonbelasting of pensioen? Stel ‘m dan aan één van onze financiële gidsen. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis met je mee.

loonheffingskorting
Photo by Kelvin Agandi from Pexels.com

Op Kandoor.nl worden veel vragen gesteld over loonheffingskorting. Heel logisch, want belasting vinden veel mensen ingewikkeld. Klopt je loonheffingskorting niet? Dan krijg je misschien geld terug na je belastingaangifte. Of je moet geld aan de Belastingdienst terugbetalen.

Wat is loonheffing en loonheffingskorting?

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Loonheffing is het bedrag dat je aan belasting betaalt over je loon en wordt ingehouden van je bruto salaris. Van dat geld kan de overheid dingen regelen. Denk aan uitkeringen betalen, wegen onderhouden en geld investeren in het onderwijs. Loonheffingskorting betekent dat je korting krijgt op de loonheffing. Je betaalt dus minder belasting over je loon, waardoor jij netto meer overhoudt. Je mag op één inkomen loonheffingskorting toepassen.

Moet ik loonheffingskorting toepassen of niet?

Heb je meer dan één werkgever, of krijg je pensioen en AOW? Dan kies je zelf op welk inkomen je de korting toepast. Let wel op: de Belastingdienst houdt alleen rekening met je verzamelinkomen. Het kan dus zijn dat als je alle inkomens bij elkaar optelt, een deel van het verzamelinkomen in een hogere belastingschijf valt. Dan betaal je te weinig belasting en moet je waarschijnlijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

Veilige optie: geen loonheffingskorting toepassen op pensioen of AOW

Als je ervoor kiest geen korting toe te passen, ontvang je een lager netto inkomen per maand. De kans op een naheffing van de Belastingdienst is dan wel kleiner. Er is juist een kans dat je geld terugkrijgt.

Loonheffingskorting en je partner

Als je partner een eigen inkomen heeft dan is er ook recht op loonheffingskorting. Heeft hij of zij meerdere inkomens? Dan geldt voor je partner hetzelfde als voor jou.

Heb je de korting verkeerd toegepast? Geen probleem!

Wijzig het direct via een loonbelastingverklaring. Dit mag elke maand.

  • je kunt de korting in sommige gevallen online aanpassen op de Mijn-omgeving van je pensioenfonds of van de SVB.
  • je vraagt het formulier op bij je pensioenfonds, uitkeringsinstantie of werkgever.
  • Of je download ‘m zelf via deze link
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?