Kwijtschelding gemeentebelasting aanvragen: hoe werkt dat?

Nieuwe parkeerplaatsen in de buurt, nieuwe afvalbakken in het park, een goed werkend riool en ga zo maar door. Daar worden de gemeentelijke belastingen voor gebruikt. Elk jaar valt het aanslagbiljet gemeentelijke belasting op de deurmat. Wat als je de gemeentelijke belasting niet meer kunt betalen? In sommige gevallen kun je kwijtschelding aanvragen. Als is dit niet altijd slim.

In dit blog lees je:

  • wat kwijtschelding is
  • de voordelen en nadelen
  • en hoe je het aanvraagt

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct en kosteloos in onze chat!

kwijtschelding
Photo provided by Pexels.com

Wanneer mag je kwijtschelding aanvragen?

Je kunt het aanvragen wanneer je deze niet kunt betalen, je een inkomen op bijstandsniveau hebt en/of geen vermogen bezit.

Je mag kwijtschelding meteen aanvragen als je het aanslagbiljet hebt ontvangen en niet kunt betalen. De gemeente bepaalt of je recht hebt. Er wordt gekeken naar je inkomen en vermogen samen met de uitgaven die je doet.

Wanneer is kwijtschelding niet slim?

Je gemeentebelasting laten kwijtschelden kan invloed hebben op je toeslagen, zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag en huurtoeslag.
Waarom? Wat je niet aan belasting betaalt, wordt tot jouw verzamelinkomen van dat jaar gerekend. Dit betekent dat het kwijtgescholden bedrag als inkomen wordt meegeteld. Naast dat je misschien geen recht meer hebt op deze toeslagen, moet je misschien zelfs een deel van de al ontvangen toeslag(en) terugbetalen, als je in dat jaar kwijtschelding hebt aangevraagd. Bedenk dus eerst of je toeslagen krijgt en bekijk of informeer dan eerst wat de gevolgen zijn. 

Heb jij een vraag over kwijtschelding en toeslagen? Stel je vraag in de chat van Kandoor.nl. Onze financiële gidsen denken met je mee. Kandoor heeft een maatschappelijke missie en is gratis.  

Wanneer en hoe vraag je kwijtschelding aan? Moet je nog ergens op letten?

Je vraagt kwijtschelding aan bij je eigen gemeente en zij bepalen of je recht hebt.
De volgende punten zijn belangrijk:

  • je moet de aanvraag zo snel mogelijk indienen bij je gemeente;
  • de gemeente kijkt naar je inkomsten, uitgaven en vermogen;
  • ze kijken ook naar het aantal volwassenen (vanaf 21 jaar) die samen met jou de woning delen. Ook wel ‘kostendelers’ genoemd;
  • hoe meer mensen (en dus kostendelers), een woning met jou delen, hoe minder snel je als aanvrager in aanmerking komt voor kwijtschelding. Je kunt namelijk gezamenlijk de kosten delen.

Op de achterkant van het aanslagbiljet gemeentelijke belasting vind je meer informatie over de aanvraag.

Heb jij een financiële vraag als gevolg van de coronacrisis?
Lees ons blogartikel. Hier staan de meeste vragen en antwoorden voor je bij elkaar, met handige links!

Verschilt kwijtschelding per gemeente?

Ja, elke gemeente kiest zelf waar zij de belastingen aan uitgeven. Gemeenten kunnen uitgaan van hogere kosten van bestaan dan landelijk is toegestaan, zoals kosten als huur, hypotheek, voeding, kleding, medicijnen etc. Vraag bij je eigen gemeente hoe de gemeentelijke belasting is opgesteld en vraag zo nodig kwijtschelding aan.

Klik hier door naar een aantal grote gemeenten:

Of vind hier de lijst van alle gemeenten.

Zit jij met een vraag over je geldzaken?

De chatbot en de gidsen van Kandoor denken met je mee. Gratis.
Kandoor heeft een maatschappelijke missie.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.