Navigatie overslaan

Help, een incassobureau! 7 dingen die je moet weten

Foto van auteur Marlon Sprangers door Marlon Sprangers||197 x gelezen

Je hebt schulden en ontvangt een brief van een incassobureau. Dit kan veel stress opleveren en dat is begrijpelijk. Zeker als je al last hebt van financiële stress, dan kan elke brief die op de deurmat valt je een angstig gevoel geven. Voor sommige mensen wordt de spanning zelfs zo groot dat zij hun post niet meer openmaken.

Hoeveel spanning het ook kan opleveren, dit zal het probleem niet oplossen en uiteindelijk alleen maar erger maken. Veel leed kan worden voorkomen als er op tijd en op een goede manier wordt gehandeld. Hoe kun je voorkomen dat er onnodig grotere problemen ontstaan wanneer je te maken krijgt met een incassobureau? Dat vertel ik je in deze blog.

Bij Kandoor willen we je graag zo goed mogelijk informeren over financiële zaken. Daarom lees je in deze blog 7 dingen die je moet weten als je te maken krijgt met een incassobureau. Aan het einde van dit blogartikel weet je wat je het beste kunt doen wanneer jij te maken krijgt met een incassobureau.

incassobureau - rekenmachine en pen
Foto door Pixabay (Pexels)

1. Een incassobureau wordt ingeschakeld als je niet op tijd betaalt

Wanneer je een rekening afkomstig van een onderneming niet of niet op tijd betaalt dan kun je te maken krijgen met een incassobureau. Een onderneming zal je eerst in gebreke stellen en kan vervolgens een incassobureau inschakelen om ervoor te zorgen dat de nota alsnog betaald wordt. Je krijgt pas met een incassobureau te maken wanneer je na meerdere aanmaningen nog niet hebt betaald.

2. Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder

Er is een verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder. Zowel een incassobureau als een deurwaarder kunnen schulden innen voor een schuldeiser. Een deurwaarder kan hierin verder gaan dan een incassobureau. Zo kan een deurwaarder bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen of een woning ontruimen. Wanneer je niet reageert op de brieven van een incassobureau dan zal deze uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om de betaling alsnog te innen.

3. De kosten die een incassobureau in rekening mag brengen

Een incassobureau maakt kosten om een vordering te innen. Deze kosten mag het incassobureau onder bepaalde voorwaarden in rekening brengen. Kosten die gemaakt worden hebben betrekking op administratiekosten, bureaukosten, buitengerechtelijke kosten of bijv. aanmaningskosten. Vanaf 1 juli 2012 zijn de kosten die een incassobureau in rekening mag brengen gemaximeerd. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de maximale hoogte van incassokosten.

4. Wat als je je schulden niet kunt betalen

Wanneer je een nota ontvangt die je niet kunt betalen neem dan zo snel mogelijk contact op met het incassobureau om te zoeken naar een oplossing. Leg de situatie uit en maak afspraken over hoe je de nota wél kunt betalen. Wat helpt is om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en te kijken welke financiële ruimte er is om een betaling te voldoen. Kom je hier zelf niet uit? Neem dan contact op met een budgetbeheerder, -coach of neem contact op met je gemeente. Zij kunnen je vertellen op welke manieren je ondersteuning kunt krijgen bij het oplossen van je schulden. Dit is in elke gemeente overigens anders geregeld.

5. Wat doe je als het gaat om een schuld die verjaard is

Als je een brief ontvangt over een rekening waarvan je al lang niets hebt gehoord, dan kan het gaan om een schuld die inmiddels is verjaard. Wanneer dit het geval is stuur dan altijd een aangetekende brief naar het incassobureau. Het incassobureau moet in dit geval bewijzen dat de schuld niet is verjaard. Welke verjaringstermijn van toepassing is hangt af van de overeenkomst die is gesloten met de schuldeiser. Volgens de wet zijn er meerdere verjaringstermijnen. Kijk op de website van het Juridisch Loket voor de verschillende verjaringstermijnen.

6. Hoe je een klacht kunt indienen over een incassobureau

Heb je een klacht over een incassobureau, neem dan als eerste contact op met het incassobureau en probeer de klacht in goed overleg op te lossen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de branchevereniging van incassobureaus, de NVI. Het incassobureau moet hier dan wel bij aangesloten zijn. Je kunt ook contact opnemen met het Juridisch Loket of je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Wanneer je hulp nodig hebt bij het aanschrijven van een incassobureau, kijk dan ook op de site van de Rijksoverheid.

7. Je hoeft het niet alleen te doen

Zoals ik al aangaf aan het begin van deze blog kan de brief van een incassobureau stress opleveren. Dit is begrijpelijk juist in dit geval is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te bewaren. Indien je zelf niet goed weet hoe te handelen, schakel dan direct hulp in en wacht niet af. Hoe eerder, hoe beter. Financiële vragen kun je kosteloos bij Kandoor stellen. Vrijwilligers van Kandoor kunnen met je meedenken en je doorverwijzen naar partijen die je verder kunnen helpen. Ontvang jij dus een brief van een incassobureau en weet je even niet wat je hiermee moet doen? Weet dan dat er mensen voor je klaarstaan om te helpen en dat je het niet alleen hoeft doen of te weten.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.