Iemand in huis nemen: heeft inwonen invloed op je AOW?

“Wij zijn getrouwd en met pensioen. De relatie van onze zoon staat op springen. Wij willen hem (met zijn kinderen) tijdelijk bij ons in huis nemen. Wij ontvangen pensioen en AOW. Heeft inwonen invloed op ons inkomen?”

De vraag hierboven is een typische Kandoor-vraag. Je wilt graag helpen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling daardoor minder pensioen of AOW te ontvangen. Een van onze gidsen dook in deze materie en kwam met een antwoord.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

Heb je zelf vragen over je pensioen of AOW? Stel ze gratis aan de gidsen van Kandoor.

aow en inwonen, iemand in huis nemen pensioen
Photo by Cottonbro, provided by Pexels.com

Pensioen of AOW en inwonen: wanneer de hoogte verandert

In het geval van twee getrouwde AOW-gerechtigden ontvangen beide partners per persoon de “gehuwde AOW”. Deze bedraagt (in de standaard gevallen) 50% van het minimumloon. Heb je allebei een AOW? Dat betekent dat je samen 100% van het minimumloon ontvangt.

Ben je getrouwd? De hoogte van je AOW verandert niet als iemand besluit een kind in huis te nemen.
Ben je alleenstaand? Dan heeft je inwonende kind geen invloed  op jouw AOW. In sommige gevallen heeft een inwonend persoon wel invloed, en kan het zijn dat je overgaat naar een AOW voor samenwonenden. Dat is een lager bedrag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitkeert, heeft een handige checklist om er snel achter komen welke AOW voor jou geldt.

Neem contact op met de SVB als je vragen hebt.

Voor aanvullend pensioen geldt in de regel eveneens dat de hoogte van de uitkering niet verandert door iemand in huis te nemen.

Kom je er niet helemaal uit met de SVB?

Onze financiële vrijwilligers denken gerust met je mee! Stel hier je vraag! Geen zorgen. Omdat onze gidsen vrijwillig helpen, is het gratis.

Geef wel aan de juiste instanties door wie er bij je komt inwonen

De SVB hoort het wel graag als er iemand bij je komt inwonen. Daarom verzoeken zij om dit binnen vier weken bij hen te melden. In sommige gemeentes is het aantal inwoners van een woning bepalend voor de hoogte van de belasting die wordt geheven, bijvoorbeeld. Geef daarom aan je gemeente en aan de Belastingdienst door als er iemand tijdelijk bij je komt inwonen.

Wil je meer informatie over je eigen specifieke informatie? Informeer dan bij de SVB, De Belastingdienst en je eigen pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

 

Heb jij een vraag over je pensioen of aow? Stel je vraag aan de gidsen van Kandoor.
Kandoor is gratis.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.