Iemand in huis nemen – gevolgen voor pensioen of AOW?

“Wij zijn getrouwd en ontvangen AOW en pensioen. De relatie van onze dochter staat op springen. Wij willen haar (met haar kinderen) bij ons in huis nemen. Kan dat zonder financiële consequenties voor ons pensioen of AOW?”

De vraag hierboven is een typische Kandoor-vraag. Je wilt graag helpen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling daardoor minder pensioen of AOW te ontvangen. Een van onze gidsen dook in deze materie en kwam met een antwoord.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat! 

Heb je zelf vragen over je pensioen of AOW? Stel ze gratis aan de gidsen van Kandoor.

kind in huis financiële gevolgen

Of de hoogte van pensioen of AOW verandert, hangt af van de situatie

In geval van twee getrouwde AOW-gerechtigden ontvangen beide partners per persoon de “gehuwde AOW”. Deze bedraagt (in de standaard gevallen) 50% van het minimumloon. Heb je allebei een AOW? Dat betekent dat je samen 100% van het minimumloon ontvangt.

Ben je getrouwd? De hoogte van je AOW verandert niet als iemand besluit een kind in huis te nemen.
Ben je alleenstaand? Dan heeft je inwonende kind geen invloed  op jouw AOW. In sommige gevallen heeft een inwonend persoon wel invloed, en kan het zijn dat je overgaat naar een AOW voor samenwonenden. Dat is een lager bedrag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de AOW uitkeert, heeft een brochure gemaakt waarin dit wordt uitgelegd. Neem contact op met de SVB als je vragen hebt.

Voor aanvullend pensioen geldt in de regel eveneens dat de hoogte van de uitkering niet verandert door iemand in huis te nemen.

Kom je er niet helemaal uit met de SVB?

Onze financiële vrijwilligers denken gerust met je mee! Stel hier je vraag! Geen zorgen. Omdat onze gidsen vrijwillig helpen, is het gratis.

Geef wel aan de juiste instanties door dat er iemand bij je inwoont

De SVB hoort het wel graag als er iemand bij je in komt wonen. Daarom verzoeken zij om dit binnen vier weken bij hen te melden. In sommige gemeentes is het aantal inwoners van een woning bepalend voor de hoogte van de belasting die wordt geheven, bijvoorbeeld. Geef daarom aan je gemeente en aan de Belastingdienst door als er iemand tijdelijk bij je komt inwonen.

Wil je meer informatie over je eigen specifieke informatie? Informeer dan bij de SVB, De Belastingdienst en je eigen pensioenfonds.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen:

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?