Een huis kopen met een studieschuld

Met een forse studieschuld is het lastiger om een huis te kopen. Hoe zit dat? Vijf vragen over een huis kopen met een studieschuld beantwoord. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

Huis kopen met studieschuld

Kan ik nog wel een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Jazeker, ook met een studieschuld is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Maar door een studieschuld kun je helaas wel minder lenen. Doordat je die schuld moet aflossen, hou je maandelijks immers minder over voor je hypotheek. Voor de crisis werd een studieschuld meestal niet meegewogen in de hypotheekaanvraag. Banken gingen er toen nog vanuit dat hoogopgeleiden snel meer zouden gaan verdienen. Inmiddels biedt een hogere opleiding echter niet meer per se een garantie op een goede baan met dito salaris. Een huis kopen met een studieschuld is om deze redenen minder eenvoudig dan vroeger.

Hoe zwaar telt mijn studieschuld mee?

Gelukkig rekent de bank je een studieschuld minder aan dan andere leningen, zoals een persoonlijke lening of een creditcardschuld. En onder het nieuwe leenstelsel, dat inging op 1 september 2015, telt een studieschuld nog minder mee voor je hypotheek. Dat komt omdat de voorwaarden waaronder je moet aflossen gunstiger zijn. Daar staat tegenover dat de basisbeurs is afgeschaft en studenten dus vaak meer moeten lenen. De bank gaat er vanuit dat jij elke maand 0,45 procent van je schuld terug betaalt aan DUO. Voor 1 september 2015 rekent de bank met 0,75 procent. Dit bedrag krijg je minder aan hypotheek. Bij andere leningen is dat trouwens 2 procent van de schuld.

Goed nieuws voor starters! Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaal je vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Dit scheelt 2% en dat komt in euro’s toch gauw al neer op duizenden.

Hoeveel minder kan ik lenen?

Het oorspronkelijke leenbedrag van DUO wordt ongeveer twee keer in mindering gebracht op het bedrag dat je kan lenen. Een rekenvoorbeeld: een stel dat samen 30.000 euro studieschuld heeft van vóór 1 september 2015, kan ongeveer 60.000 euro minder lenen.

Heeft het zin om te wachten tot ik een groter bedrag heb afgelost?

Helaas niet. De bank gaat uit van de oorspronkelijke schuld. Daar is het maandbedrag dat je moet aflossen immers op gebaseerd. Alleen als je versneld aflost, is de bank soms wel bereid naar de nieuwe schuld te kijken. Er is nog een andere truc om je maximale hypotheek te verhogen. Volgens de regels van de Nationale Hypotheek Garantie telt een financiële verplichting die minimaal een jaar na het afsluiten van een hypotheek begint, niet mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Let er wel op dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je later, als je begint met aflossen, niet kunt nakomen.

Moet ik mijn studieschuld überhaupt wel opbiechten?

Je bent verplicht om bij een hypotheekaanvraag te melden welke schulden je hebt. Toch verzwijgen veel starters hun studieschuld bij een hypotheekaanvraag. Een studieschuld staat namelijk niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) en is dus niet te controleren door je hypotheekverstrekker. Maar pas op, dit kan leiden tot ernstige gevolgen:

  1. Het verzwijgen van je studieschuld kan gezien worden als fraude. Je kan dan in het Externe Verwijzingsregister (EVR) komen. Dit register is door alle kredietverstrekkers te zien, en zorgt ervoor dat je 8 jaar lang geen (hypotheek) lening of verzekering kan afsluiten;
  2. Je kan het recht op je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verliezen;
  3. Je kan door de niet meegenomen extra lasten, de hypotheek niet (terug)betalen.
  4. Je hypotheek wordt ‘opeisbaar’. Je bank mag het hele bedrag in één keer terugvragen, wat waarschijnlijk betekent dat je je huis moet verkopen.

De meeste hypotheekverstrekkers werken met het zogenaamde Hypotheek Data Netwerk. Sinds oktober 2021 kunnen geldverstrekkers dankzij dit netwerk controleren of je een studieschuld hebt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je moet de hypotheekverstrekker wel eerst toestemming geven om gebruik te maken van dit systeem. Toestemming geven is niet verplicht. De vraag is wel of hypotheekverstrekkers een hypotheek in de toekomst nog zullen goedkeuren als deze toestemming niet is gegeven. Dit alles maakt het lastiger om een eventuele studieschuld verborgen te houden.

Sociaal leenstelsel

  • De basisbeurs is vanaf 1 september 2015 vervangen door een studievoorschot.
  • Je kunt maximaal € 1.023,20 per maand lenen (Jan t/m Aug 2022, hbo en universiteit).
  • Als je problemen hebt om je collegegeld te betalen, dan kun je een beroep doen op het collegegeldkrediet. Betaal je het wettelijke collegegeld van € 1.084 (in 2021-2022), dan kun je maximaal € 90,33 per maand lenen.
  • Je hebt maximaal 35 jaar om je studieschuld af te lossen.
  • Komt aflossen even niet goed uit dan kun je maximaal vijf ‘jokerjaren’ inzetten waarmee je een periode stopt met afbetalen.
  • Het bedrag dat je maandelijks aflost, mag niet meer dan 4 procent van je maandelijkse inkomen bedragen.

Trouwens, kijk ook even naar ons andere blog met 13 feitjes over je studieschuld!

Vragen over huis kopen met een studieschuld?

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel ‘m dan kosteloos bij Kandoor. Een van onze gidsen helpt je vrijwillig verder, zo kan jij weer door!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.