Navigatie overslaan

(Bijna) gratis op reis? Zo pak je het aan!

Foto van auteur Maaike Schaap door Maaike Schaap||98 x gelezen

Heb jij Nederland wel gezien, wil je op reis maar heb je niet veel geld? Tegenwoordig zijn er veel manieren om (bijna) gratis op reis te gaan. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen of door gebruik te maken van social media om een slaapplaats te regelen. Welke stappen je precies kunt ondernemen voor je – bijna – gratis vakantie, leg ik in dit artikel aan je uit.

gratis op reis - vrouw kijkt naar luchtballonnen
Foto door Pixabay (Pexels)

Als je aan reizen of backpacken denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan jongeren die een jaar een verre reis maken (en daar zo min mogelijk geld aan uit willen geven). Dit hoeft natuurlijk helemaal niet! Reizen is voor alle leeftijden. Van jong tot oud. Ook als je minder te besteden hebt.  Hoe leuk is het als je zelfs tijdens je reis geld kunt besparen?

Wanneer boek je het goedkoopst een vliegticket?

Ver van te voren

Goedkoop vliegen? Begin op tijd met zoeken! Zo vroeg mogelijk boeken is een handige manier om goedkope tickets te vinden. Wist je dat het behoorlijk veel geld kan schelen als je je tickets zes maanden van tevoren koopt, in plaats van een maand van tevoren? Je kunt een ticket zelfs vanaf elf maanden voor je vliegdatum boeken.

Zes weken van te voren

Is elf maanden vooruit plannen iets te veel van het goede? Dan blijkt uit ‘Airline Reporting Corporation’ dat zes weken voor je vertrek de prijzen ook dalen onder het gemiddelde tarief.

Boek op een dinsdag, vlieg op een woensdag

Op een dinsdag rond 15.00 je vliegticket boeken, zou volgens veel onderzoeken de goedkoopste dag zijn. En als je boekt, dan kun je het beste voor een vlucht op woensdag vroeg in de ochtend gaan. Dit zou dan de goedkoopste vliegdag zijn. De woensdag is namelijk een lastige dag voor luchtvaartmaatschappijen om de stoelen te vullen. Mensen die voor hun werk op reis gaan, vliegen veel liever aan het begin van de week.

Waar verblijf je het goedkoopst?

Werken als vrijwilliger

Een manier om weinig geld uit te geven op de plek van bestemming is door je in te zetten als vrijwilliger voor een bepaald project. Er bestaan veel organisaties waarbij je vijf dagen in de week vier tot zes uur per dag werkt, in ruil voor kost en inwoning. De overige tijd kun je dan uiteraard besteden aan sightseeing! Daarbij ontmoet je vaak snel nieuwe mensen tijdens vrijwilligerswerk, dat kan gezellig zijn!

Organisaties die reizen met vrijwilligerswerk combineren

Lijkt dat je wat en heb je groene vingers? WWOOF (World Wilde Opportunities on Organic Farms) bestaat al sinds de jaren ’70 en draait vooral om werken op organische boer- en tuinderijen. Liever op een andere manier een steentje bijdragen? Op vergelijkbare sites zoals Workaway en HelpX kun je terecht als metselaar, kok, schoonmaker, oppas en zelfs docent.

Het platteland is goedkoper dan de stad

Als je niet van plan bent om vrijwilligerswerk te gaan doen in ruil voor kost en inwoning, kun je het beste de grote steden zoveel mogelijk vermijden om geld te besparen. Bij een verblijf in de suburbs of het platteland, betaal je maar een fractie voor een slaapplaats en eten in vergelijking met de grote, toeristische steden. Wil je toch een dagje naar zo’n grote stad? Kijk dan of er bij jou in de buurt een goede trein- of metroverbinding is.

Waar je naartoe gaat en hoelang je blijft, bepaal je uiteraard zelf. Je kunt er ook voor kiezen twee weken op één plek te blijven en dan weer verder te trekken en ergens anders te werken.

Goedkoop tripje met dank aan social media

Goedkoop reizen via facebook?! Het is absoluut mogelijk, al vergt het wél wat creativiteit en doorzettingsvermogen, maar via, via kun je een heel eind komen. Laat al je vrienden en familie weten dat je van plan bent een verre reis te maken en dat je daarbij wel wat hulp kunt gebruiken. Wellicht weet vriend A dat vriend B een vakantiewoning in Frankrijk heeft en hij wel een slaapplaats over heeft.

Een andere mogelijkheid is door gebruik te maken van Couchsurfing. Bij deze organisatie bied je je eigen bank aan als slaapplaats en kun je ook op andermans bank slapen. Als het klikt, heb je kans dat je ook (gratis) mag mee-eten of dat je een tour krijgt door de stad waar je bent. Hoe leuk is dat!

Een idee om de wereld helpen? Laat je omgeving je supporten!

En heb je nu echt een goed idee wat je wilt uitvoeren in het buitenland?  Dan kun je natuurlijk altijd een crowdfunding-campagne opzetten om te reizen en meteen de wereld te verbeteren. Hoe dit werkt? Er bestaan diverse crowdfunding-websites. Wil je iets met duurzaamheid doen? Ga dan bijvoorbeeld naar OneplanetCrowd. Wil je iets goeds doen in een ontwikkelingsland? Denk dan aan een platform als Lend a Hand. Crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt om projecten te starten en daarmee dus te reizen als dat in je project past.

Al met al, best veel mogelijkheden om met een kleiner budget toch die ene hele mooie (en eventueel verre) reis te maken!

Kandoor bestaat dankzij donaties

Ben je goed geholpen? Doe een kleine donatie!

Gerelateerde categorieën:Geld
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.