Gouden handdruk: wat doe je ermee?

Wanneer je tegen je zin wordt ontslagen, krijgt je steeds sneller te maken met een transitievergoeding, ook wel ontslagvergoeding of de zogenaamde ‘Gouden Handdruk’ genoemd. Goed om te weten dus wat je er zoal mee kunt als je een Gouden Handdruk krijgt. En daarmee bedoelen we niet een mooie reis maken of een nieuwe auto kopen. Dát kun je zelf wel bedenken als je het geld daarvoor kunt en wilt gebruiken. Wat moet je weten als je een gouden handdruk krijgt? Gids Helen Taylor Parkins geeft antwoord. 

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

gouden handdruk helen taylor parkins
Photo provided by Canva

De Gouden Handdruk is bedoeld als compensatie voor misgelopen salaris, pensioen en voor eventueel te maken kosten als een opleiding.  Tot 1 juli 2015 werd de hoogte bepaald aan de hand van de zogenaamde kantonrechtersformule en vanaf 1 juli 2015 heeft men te maken met de transitievergoeding.

De uitbetaling van de gouden handdruk

De Gouden Handdruk moet door de ex-werkgever in één keer aan de ex-werknemer worden uitgekeerd.  De werkgever is verplicht om over het hele bedrag belasting in te houden.
We kennen in Nederland het schijventarief. Hoe hoger je inkomen is in een bepaald jaar, hoe meer belasting je betaalt. In de hoogste belastingschijf is de belastingdruk 49,50% (2021).

Buiten de hoge belastingdruk moet je ook hier rekening mee houden: 

 • Het uitgekeerde bedrag wordt bij je vermogen opgeteld waardoor je wellicht meer vermogensrendementsbelasting moet betalen;
 • Door extra vermogen en/of inkomsten kun je huur- en zorgtoeslag kwijtraken;
 • Je komt minder snel in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Goed om te weten: een Gouden Handdruk heeft géén invloed op de hoogte en duur van een ww-uitkering.    

Even praktisch: Krijg je huur- en/of zorgtoeslag? Pas dan vooraf je inkomensgegevens aan, zodat je niet ineens moet terugbetalen. En doe in ieder geval belastingaangifte, want bij de ex-werkgever is niet bekend wat je totale inkomsten zijn. Wie weet krijg je nog wat terug. Gemeenten, vakbonden en sommige vrijwilligersorganisaties helpen je vaak gratis of tegen een kleine vergoeding met je belastingaangifte.

Lees ook: 7 tips voor je belastingaangifte

Optie 1: Belasting middelen over 3 jaar

Ga je belasting middelen? Dan wordt je gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten jaren berekend. Vervolgens bereken je hoeveel belasting je per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van eerdere aanslagen? Dan heb je mogelijk recht op een teruggaaf van de Belastingdienst.

Wanneer pas je middeling toe?
Pas middeling toe over de jaren waarin je de meeste profijt van de middeling denkt te hebben.
Denk je voortaan minder inkomsten te hebben dan tot het moment van ontslag? Stel dan de middeling uit.  

Optie 2: Benutten van jaar- en reserveringsruimte

Zit je niet krap bij kas en heb je je ontslagvergoeding nu niet nodig om van te leven? Dan kun je deze (voor een deel) gebruiken voor een lijfrente middels een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente.

Lijfrente
Een lijfrente is een aanvullend inkomen voor als je met pensioen gaat (en/of bij overlijden) en is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je inkomen. Over het bedrag dat je inlegt, krijg je de betaalde belasting terug. Bovendien hoef je pas af te rekenen met de Belastingdienst zodra je uitkeringen ontvangt. Meestal betaal je tegen die tijd minder belasting, denk aan als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Je betaalt vanaf AOW-leeftijd een stuk minder belasting over een inkomen tot €34.712
.

Hoeveel je per jaar mag inleggen, hangt af van de jaar- en reserveringsruimte. De hoogte is afhankelijk van je inkomen én je pensioenopbouw (factor A) in het voorafgaande jaar. Voor 2021 kun je de jaarruimte dus berekenen aan de hand van je gegevens van 2020.

Het is in veel gevallen verstandig om een adviseur in te schakelen, bijvoorbeeld een boekhouder, belastingadviseur of financieel-/pensioenadviseur.

Let op: Om de jaarruimte voor 2021 te benutten moet je het bedrag ook wel overgemaakt hebben vóór 31 december 2021.

Optie 3: Leningen aflossen

Denk ook aan zaken als het (extra) aflossen van leningen, waaronder de hypothecaire lening. Dit kan een voordeel opleveren. Op de bank levert je geld niet zoveel op en moet je vermogensrendementsbelasting betalen. Bedenk wel dat je ‘geld in stenen’ niet zomaar kunt uitgeven.

Hoe zat het vroeger ook alweer?

Tot 1 januari 2014 kon je nog kiezen uit:

 1. het hele bedrag ineens laten uitkeren;
 2. een zogenaamd stamrecht aankopen en periodiek een bedrag uit laten keren door een verzekeraar of bank:
  1. direct of
  2. uitgesteld, bijvoorbeeld en uiterlijk vanaf de pensioendatum.

Het bedrag werd dan bruto overgemaakt (niet via de werknemer) en pas bij het uitkeren oftewel het storten op je privérekening hoef(de) je dan belasting te betalen. Dat leverde vaak een fiks belastingvoordeel op.

Overgangsregel:

Tot 1 januari 2014 werd vaak een stamrecht, een recht op periodieke uitkeringen, aangekocht
door middel van:

 • het openen van een stamrecht-bankspaarrekening
 • het afsluiten van een stamrechtverzekering
 • het oprichten van een Stamrecht B.V.

Deze mogen blijven bestaan!  

Meer weten wat je kunt met een stamrecht BV? Je leest het hier

Tot slot: Zet je financiële zaken op een rijtje

Vergeet het pensioen niet, te vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl, en eventuele lopende lijfrenteproducten.

Bekijk de mogelijkheid vrijwillig het pensioen voort te zetten gedurende een ww-periode.
Kortom, breng in kaart wat er gebeurt bij leven, overlijden en andere onverwachte situaties. 

 helen taylor parkinsDit artikel is geschreven door Helen Taylor Parkins

Via haar bedrijf Taylor Xpertise adviseert ze werkgevers, zelfstandig ondernemers en werknemers over pensioen en aanverwante zaken. Daarnaast helpt zij vrijwillig als gids mensen op weg via Kandoor.nl.

Meer lezen over Helen.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.