Stel je voor: je hebt langere tijd bij een baas gewerkt, maar het is klaar. Je krijgt te horen dat je een zakcentje meekrijgt, een gouden handdruk. Hartstikke fijn, natuurlijk. Maar hoe haal je het meeste uit je gouden handdruk? Blogger Maaike dook in de materie en zette het voor je op een rij. 

Heb jij een vraag over je ontslag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je gratis op weg.

 

gouden handdruk slim

 

 

Een ontslagvergoeding wordt ook wel de gouden handdruk genoemd en kán (met de nadruk op kan) van toepassing zijn als je ontslagen wordt met wederzijds goedvinden. Hoeveel je krijgt uitgekeerd varieert per persoon, per situatie en per onderhandelingspositie. Als je weet hoeveel geld je krijgt, dan kunt je gaan nadenken over de fiscale mogelijkheden. Er zijn drie manieren om met het geld om te gaan:

 • Belasting middelen over 3 jaar
 • Benutten van de jaarruimte
 • Storten in levensloop

Belasting middelen over 3 jaar

Krijg je een eenmalige ontslagvergoeding? Dan is het heel goed mogelijk dat jouw totale jaarinkomen een stuk hoger wordt. Je vergoeding krijg je immers gestort van je werkgever op je bankrekening. Je jaarinkomen geef je op in box 1. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de belasting. Dit wil je natuurlijk liever niet. Het is daarom de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor de middelingsregeling.

Over drie aaneengesloten jaren wordt je gemiddelde inkomen berekend. Vervolgens bereken je hoeveel belasting je per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van eerdere aanslagen? Dan heb je mogelijk recht op een teruggaaf van De Belastingdienst.

Heb jij een vraag over het middelen van je belasting?
Klik hier en leg je vraag voor aan onze financiële gidsen. Zij denken gratis en online met je mee.

Benutten van jaarruimte

Je hebt je oude werkgever verlaten, en misschien heb je niet meteen nieuw werk gevonden. Zit je niet krap bij kas en heb je je ontslagvergoeding niet nodig om van te leven? Dan kun je een deel gebruiken voor de inleg in een lijfrentepolis of of bancaire lijfrente (banksparen).

Een lijfrente is een aanvullend inkomen voor als je met pensioen gaat en is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je inkomen. Je betaalt er eerst dus geen belasting over. Als je dan daadwerkelijk met pensioen gaat, betaal je een lager belastingpercentage.

Hoeveel je per jaar mag inleggen, hangt af van de jaarruimte. En dat hangt weer af van je inkomen én je pensioenopbouw in het jaar daarvoor. Dit heet de Factor A. Heb je vorig jaar via jouw werkgever een pensioen opgebouwd, dan is de jaarruimte meestal lager en kun je je ontslagvergoeding mogelijk niet gebruiken voor het opbouwen van een pensioen. Je kunt een berekening maken op de website van de Belastingdienst of vragen aan een belastingadviseur of boekhouder om dit voor jou te berekenen.

Bedrag van de gouden handdruk (gedeeltelijk) storten in levensloop

De levensloopregeling is in 2012 afgeschaft. Maar:

 • had je op 31 december 2011 meer dan 3.000 euro levenslooptegoed gespaard?
 • heb je nooit eerder je levensloop volledig laten uitkeren?
 • is je ouderdomspensioen en je AOW nog niet ingegaan?
 • en is jouw levensloopsaldo niet hoger dan 210% van het bruto jaarloon in het voorafgaande jaar?

Als je op deze vragen ‘ja’ kunt zeggen, dan heb je kans dat je (een deel van) je ontslagvergoeding kan storten in je levensloop. Dit betekent dat je maximaal 12% van je totale jaarloon kan storten. De hoogte van het jaarloon bestaat uit je gewone salaris plus de ontslagvergoeding. Ben je geboren tussen 1950 en 1955? Dan mag je de volledige gouden handdruk inleggen.  Je levensloop heet dan een overgangsregeling. Twijfel je of het slim is om te storten in je levensloop? Leg dan je vraag eens voor aan een financieel adviseur.

Stel dat je een ontslagvergoeding krijgt van 100.000 euro, dan moet je hierover 51,95% belasting betalen, als je geen gebruikt maakt van een fiscale regeling. Zou je de levensloopregeling gebruiken? Dan mag je 12% van je jaarloon fiscaal-vriendelijk in de levensloopregeling storten.De hoogte van het jaarloon bestaat uit je gewone salaris plus de ontslagvergoeding. Je betaalt loonheffing over je levensloop als je levensloop wordt uitgekeerd. Dit kan uiterlijk tot:

 • je AOW-ingangsdatum
 • je pensioeningangsdatum
 • of de einddatum van levensloop: 1 januari 2022.

let op: er zijn twee ‘maren’:

 1. Als de levensloopregeling afloopt dan wordt het bedrag in één keer uitbetaald. Dit betekent dat dit fiscaal niet altijd heel gunstig is.
 2. Het levenslooptegoed wordt belegd en zou dus ook kunnen afnemen. Ook is er een maximum aan het storten in je levensloop. Dit hangt af van je jaarsalaris.

Vragen die anderen ook stelden…

Stel hier je vraag aan onze deskundige financiële gidsen. Zij denken online en gratis met je mee. 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog