FOR: slimme pensioenopbouw voor zelfstandigen?

De fiscale oudedagsreserve… what is it good FOR? Oké, even serieus. Zelfstandigen hebben de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de FOR. Hiermee kunnen zij tijdens de werkperiode fiscaal slim pensioen opbouwen. Dat klinkt aantrekkelijk! Maar is dit het ook? Hoe werkt de FOR precies? Kandoor legt de FOR aan je uit! 

Vragen die anderen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Stel je vraag op Kandoor.nl. Onze financiële gidsen denken online en gratis met je mee.

 

FOR zzp pensioen
Photo by rawpixel.com from Pexels

FOR: wat is het? 

De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een bedrag dat afgetrokken mag worden van de bruto winst. Hierdoor neemt het belastbaar inkomen af, dus betaal je per saldo ook minder belasting. Het bedrag dat afgetrokken mag worden van de winst is €9.632 of 9.44% van de totale winst (2022, €9.395 in 2021), waarbij het laagste van de twee van kracht is.

Voorwaarden FOR

Om in aanmerking te komen voor de FOR gelden enkele voorwaarden:

  • moet je voor de belastingdienst een ondernemer zijn die inkomstenbelasting betaalt. Dit houdt in dat bijvoorbeeld ZZP’ers wel in aanmerking komen voor de oudedagsreserve en ook ondernemers met een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (VOF) of maatschap hebben, maar ondernemers met een BV niet. Dit komt omdat ondernemers met een BV vennootschapsbelasting afdragen in plaats van inkomstenbelasting.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je 1.225 uren per jaar moet besteden aan de onderneming. Daarbij moet de tijd die besteed wordt aan de onderneming meer zijn dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het werken in loondienst.
  • Je maakt winst met je bedrijf
  • De FOR mag niet hoger zijn dan het ondernemingsvermogen
  • Ieder jaar moet je de FOR bij je belastingaangifte melden
  • De laatste voorwaarde is dat de AOW leeftijd ook nog niet bereikt mag zijn.

Maximaal Reserveren

Er is een aantal puntjes die hierbij van belang zijn. Het klinkt wel leuk, nu minder belasting betalen. Maar later moet je er toch weer belasting over betalen.  En het hoeft niet altijd voordelig te zijn om deze belasting te verschuiven naar de toekomst. Ik bespreek nu de voordelen en nadelen.

Het voordeel van de FOR

Als je onderneming vrij jong is, kunnen alle kleine voordelen de onderneming helpen. Zo hoef  je het bedrag dat wordt toegewezen (ofwel ‘gedoteerd’) aan de FOR niet te reserveren voor je pensioen, maar kun je investeren in je onderneming. Als je later belasting moet betalen kan het zijn dat je minder belasting betaalt dan je nu doet, bijvoorbeeld omdat je minder inkomsten hebt. Je hebt dan meer afgetrokken dan je straks aan belasting betaalt. En dat levert je voordeel op.

De nadelen van de FOR

Op papier heb je een bepaald bedrag gereserveerd als oudedagsreserve. Op het moment dat je de onderneming stopt, is de kans groot dat het ondernemingsvermogen daalt. En zodra het ondernemingsvermogen lager wordt dan je FOR, dan moet je over het meerdere in je FOR belasting betalen. Dat geld moet je dan wel hebben. Als je dat geld eerder in je onderneming hebt gestopt en niet daadwerkelijk op een bankrekening hebt gezet, kan dat problemen geven. De kans dat het ondernemingsvermogen daalt is ook groot op moment dat:

  • de AOW leeftijd is bereikt
  • wanneer er niet aan het urencriterium voldaan is in het huidige en het vorige kalenderjaar
  • wanneer de ondernemer overlijdt.

In het laatste geval kan de partner de onderneming voortzetten om het vrijkomen van de reserve tegen te gaan.

Afbouwen FOR

De reserve kan ook afgebouwd worden door het aankopen van een lijfrente product. Op moment dat er een lijfrente aangekocht wordt, komt dit bedrag vrij van de reserve. Vervolgens moet er inkomstenbelasting over betaald worden. Daar tegenover staat de premieaftrek lijfrenteverzekering, waardoor het belastbaar inkomen weer afneemt. Daarmee wordt de belasting die je door de afname van de FOR moet betalen, opgeheven en betaal je per saldo geen belasting. Je gaat pas weer belasting betalen als je lijfrenteproduct tot uitkering komt.

Conclusie

De conclusie is kort maar krachtig: voor het reserveren voor de oude dag via de FOR is het belangrijk is om genoeg informatie te verzamelen, voordat je actie onderneemt. 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.