Even voorstellen: gids Ernst

Kandoor.nl is een platform dat mensen met een financiële vraag verbindt met mensen die meer weten. Deze mensen heten ‘gidsen’.  

Onze gidsen zijn gepassioneerde mensen met verstand van financiële zaken. Ze beantwoorden alle vragen vanuit hun eigen naam, in hun vrije tijd of tussen hun werk door. Elke week stellen wij een gids aan je voor. Deze week: voormalig bokser en Classic Rock-liefhebber Ernst. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

ernst de reus kandoor

Naam: Ernst de Reus
Leeftijd: 59
Woont in: Sittard
Werk: Sectormanager Onderwijs en UMC’s

Waar kom je vandaan? 
“Ik ben geboren en deels opgegroeid in Den Haag, een fantastische stad. In Leiden studeerde ik rechten en ontmoette daar ook mijn vrouw Marina. Wij hebben een zoon van 24. In 2001 verhuisde ik naar Limburg. Ik ben een doorzetter, laat mij niet snel van mijn koers brengen en neem snel beslissingen. In mijn vrije tijd fiets en tennis ik graag en ik ben een muziekliefhebber, vooral Classic Rock.”

Wat vind je bijzonder aan het werk dat je doet of hebt gedaan?  
“Een groot deel van mijn carrière ben ik werkzaam op het terrein van pensioenen, cao’s en sociale zekerheid. Voordat ik bij de USZO (tegenwoordig het UWV) en bij ABP in dienst kwam, heb ik lange tijd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gewerkt in verschillende functies. Dit was heel interessant. Je invloed is denk ik groter dan in vergelijkbare functies in het bedrijfsleven. Veel mensen vinden werken bij de overheid saai. Ik vind dat beslist niet. Je staat midden in de maatschappij en dichtbij de politiek.”

“Het leuke van Kandoor is dat je een beeld krijgt van vragen waar mensen mee zitten.”

Waarom ben je gids?
“Het valt mij op hoe weinig kennis mensen hebben van financieel gerelateerde vraagstukken. En dat terwijl we iedere dag financiële beslissingen nemen die grote impact kunnen hebben. De complexiteit is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit gebeurde om mensen te beschermen, maar het gevolg is dat nu veel mensen helemaal niet meer weten wat ze moeten doen. Veel oudere mensen worden er bijvoorbeeld gek van dat ze niet altijd meer iemand kunnen bellen, maar via Q&A’s op internet het antwoord moeten zoeken.”

Wat is jouw visie daarop?
“Ik denk dat veel organisaties onvoldoende begrijpen dat je met internet moet zijn opgegroeid, om daar goed je weg te vinden. Ik probeer mijn kennis in te zetten om mensen op weg te helpen, zodat ze verder kunnen. Dat lukt niet altijd, omdat voor veel vraagstukken een financieel adviseur nodig is. Persoonlijk contact met een adviseur is relatief duur, maar de waardering is dan ook groot.”

Leukste vraag die je hebt gehad tot nu toe?
“Ik zou niet echt van een leuke vraag willen spreken, maar meer een aangrijpende vraag. Het zou je maar overkomen: ‘Ik weet niets meer van internet bankieren, ik ben bij de SNS bank maar kan niet bij de juiste gegevens komen. Alles is veranderd. Ik heb in november een hersenbloeding gehad.'”

Iedereen verdient een goed antwoord op een financiële vraag, omdat…
“….wij het als maatschappij ingewikkeld hebben gemaakt voor burgers, maar niet de tools hebben ontwikkeld zodat mensen het makkelijk zelf kunnen oplossen. Het internetkanaal wordt steeds meer dominant en het blijkt dat niet iedereen daar goed mee overweg kan. Dus een beetje (online) hulp is nodig.”

Wat is jouw passie?
“Het inzetten van mijn competenties op mijn werk, maar ook maatschappelijk bezig zijn. Ik denk dat juist de combinatie aantrekkelijk is.”

Wat geeft jouw leven extra glans?
“Mijn partner, zoon, familie en vrienden,  leuk werk en het besturen van twee stichtingen.”

Bijzonder weetje over jou?
“Tijdens mijn studententijd heb ik gebokst. Fantastische sport voor je conditie, staat helaas vaak in een negatief daglicht.”

Wat zou jij doen met 100.000 euro?
“Mijn hypotheek aflossen, schenking aan mijn zus, zwager en zoon. Een deel besteden aan goede doelen en een extra vakantie.”

Wat is jouw gouden financiële tip (die je zelf ook toepast)?
“Er is geen gouden tip. Maak periodiek  de balans op waar je staat, wat je wilt en hoe je dat gaat betalen en pas daarop je uitgaven aan.”

Kandoor betekent voor mij…
“Het leuke van Kandoor is dat je een beeld krijgt van vragen waar mensen mee zitten. Het zou ook goed zijn om op een gegeven moment deze vragen te analyseren en te publiceren. Het is immers waardevolle informatie waar pensioenfondsen, verzekeraars, banken, hypotheekverstrekkers iets mee kunnen om de relatie met hun klanten te verbeteren. Waar laten zij gaten vallen? Het is natuurlijk leuk dat je mensen -vaak betrekkelijk eenvoudig- op weg kunt helpen in deze complexe samenleving, maar ik vind het ook zorgelijk dat een platform als Kandoor nodig is.”

Wat is jouw pensioendroom?
“Mijn pensioendroom is iets meer vrije tijd en wat minder autokilometers. Ik wil vaker fietsen en tennissen, reizen en wat extra tijd besteden aan vrijwilligerswerk.”

Waar ben jij als je 67 bent?
“Ik weet het nog niet. Ik denk wel een of twee dagen deeltijdpensioen. Misschien verhuizen we weer vanuit Limburg naar de randstad.”

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.