Even voorstellen: gids Emile

Kandoor.nl is een platform dat mensen met een financiële vraag verbindt met mensen die meer weten. Deze mensen heten ‘gidsen’.  

Onze gidsen zijn gepassioneerde mensen met verstand van financiële zaken. Ze beantwoorden alle vragen vanuit hun eigen naam, in hun vrije tijd of tussen hun werk door. Elke week stellen wij een gids aan je voor. Deze week: Emile.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

Emile Toes, Kandoor

Naam: Emile Toes
Leeftijd: 30
Woont in: Bussum
Werk: Consultant– op het snijvlak van uitvoering en IT, met een beetje beleid erbij.


Wie ben je?
“Ik ben Emile, geboren in Blaricum, als de jongste in een gezin met 5 kinderen. Ooit had ik de droom om in het ziekenhuis te werken. Het liefst als arts. Deze droom heb ik geprobeerd te verwezenlijken door een studie te starten bij het AMC. Na een krap jaar kwam ik erachter dat de gezondheidszorg toch niet mijn ding was. Overigens waren mijn studiebegeleiders daar al wat langer achter… En dat brengt mij gelijk bij een redelijk dominante karaktertrek; ik ben best koppig en eigenwijs. Ik zoek graag dingen zelf uit en ben niet snel te overtuigen van een andere zienswijze. De positieve keerzijde daarvan is dat ik autodidact ben, erg analytisch en goed zelfstandig kan werken. Eigenschappen die goed van pas komen in mijn werk als consultant, waar je vaak uiteraard moet samenwerken, maar ook veel zelfstandig doet en veel overtuigingskracht moet hebben om alle neuzen dezelfde kant op te brengen.”

“Mijn kennis dank ik aan de mensen die hun kennis met mij hebben gedeeld. Via Kandoor kan ik mijn kennis weer verder delen met anderen.”

Waarom ben je gids?
“De financiële wereld heeft in het algemeen altijd al mijn persoonlijke interesse gehad, met pensioen in het bijzonder. Ik heb sinds het begin van mijn werkende leven veel cursussen, workshops en scholing naast mijn werk gedaan, maar in de kern blijf ik een schoolverlater die het meeste van zijn kennis en competenties in de praktijk geleerd heeft. Op de werkvloer leer je hoe de theorie in de dagelijkse praktijk tot uiting komt. En dit wordt je dan geleerd door andere mensen met veel ervaring. Ik denk dat ik op dit moment wel mag stellen dat ik bovengemiddelde kennis van financiële planning, wet,- en regelgeving omtrent sociale zekerheid, pensioenen en verzekeringen heb. En dit is voornamelijk te danken aan het feit dat andere mensen hun kennis met mij gedeeld hebben. Kandoor is een mooi platform waar ik mijn kennis weer verder kan delen en tegelijkertijd ook zelf weer kennis en ervaring opdoe.”

Leukste vraag die je hebt gehad tot nu toe?
“De situatie dat er sprake was van een scheiding van tafel en bed, gevolgd door een echtscheiding waarbij beide gebeurtenissen onder verschillende regimes qua regelgeving van pensioen en scheiding vielen. Dat zijn situaties die je echt niet veel ziet, zeker vandaag de dag niet. Het is leuk om daar de boeken nog eens op na te slaan en je kennis op te frissen.”

Grappigste vraag die je hebt gehad?
“Dat is een lastige.. Alle vragen zijn altijd wel serieus van aard en behandel ik ook serieus. Soms kom je wel van die personen tegen die het internet afstruinen naar plekken waar ze hun algemene ontevredenheid kunnen spuien over alles wat met de financiële sector te maken heeft. Dat het ‘allemaal graaiers’ zijn, of dat de overheid elke gelegenheid aangrijpt om ‘een greep in de kas te doen’, etc.. De tirades die je af en toe tegenkomt toveren soms wel een behoudende glimlach op mijn gezicht.”

Wat is jouw passie?
“Ik krijg energie van het oplossen van complexe vraagstukken. Als hobby programmeer ik op laag niveau wel eens wat, of bouw ik databases of spreadsheets die ‘dingetjes’ doen. De wiskunde die computers drijft fascineert me.”

Wat geeft jouw leven extra glans?
“Mijn vriendin, mijn (schoon)familie, onze woning in Bussum, die lekker dicht bij de hei ligt. Relaxen in een park of varen met een boot op een warme dag. Voornamelijk dus de vrijheid om naast mijn werk te doen wat ik wil.”

Bijzonder weetje over jou?
“Naast het uitvoerende werk in pensioenen, probeer ik ook aan de bestuurlijke kant kennis op te doen. Sinds eind 2015 ben ik verkozen als lid van het Verantwoordingsorgaan van het Personeelspensioenfonds. Op termijn wil ik ook mijn papieren halen om zitting te kunnen nemen in een bestuur van een pensioenfonds.”

Wat zou jij doen met 100.000 euro?
“Tja, bij lange na niet genoeg om van te rentenieren, maar tegelijkertijd genoeg om in ieder geval een aankoop mee te doen waar je in de toekomst ook nog iets mee kan. Ik denk dat ik voor de saaie keuze ga, om te investeren in ons huis of te beleggen.”

Wat is jouw gouden financiële tip (die je zelf ook toepast)?
“ELK JAAR alle verzekeringen en abonnementen nalopen om te kijken of het goedkoper of beter kan. Ik stap jaarlijks over van energiemaatschappij bijvoorbeeld. Qua zorgverzekering maak ik jaarlijks de balans op wat ik nodig denk te hebben en waar ik dit het goedkoopst kan krijgen. Als je wat jonger bent, kijk dan eens of een maximaal eigen risico op je zorgverzekering niet voordeliger is dan dit af te kopen (je zit immers sowieso vast aan 375 per jaar eigen risico).”

Wat is jouw pensioendroom?
“Iemand maakte ooit de opmerking dat de gemiddelde pensionada helemaal niet zit te wachten op een Zwitserleven gevoel (daar associeer ik een pensioendroom mee). Ik kan mij daar eigenlijk wel in vinden. Mijn droom is dus eigenlijk dat ik geen financiële zorgen heb na mijn pensionering.”

Waar ben jij als je 67 bent?
“In een huis aan het water ergens in Nederland.”

Emile Toes op LinkedIn

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.