Navigatie overslaan

Mijn overleden tante had schulden. Mag ik een erfenis weigeren?

Foto van auteur Jeroen Sturing door Jeroen Sturing||131 x gelezen

Stel: je tante overlijdt plotseling. Een ontzettend ingrijpende gebeurtenis. Dan hoor je dat zij een erfenis aan jou heeft nagelaten. Je vermoedt dat je tante schulden had, maar je weet dit niet zeker. Je besluit de erfenis niet te willen. Kun je de erfenis weigeren? Kandoor.nl helpt je op weg.

erfenis weigeren - vrouw staart in verte
Foto door Pixabay (Pexels)

Als erfgenaam mag je zelf kiezen of je de erfenis aanvaardt. Je kunt drie dingen doen:

Zuiver aanvaarden: ja ik wil de erfenis

Zuiver aanvaarden wil zeggen dat je de erfenis aanneemt, zonder te weten of er schulden aanwezig zijn. Aanvaarden geldt vaak automatisch als je de rekeningen van de overledene gaat betalen. Aanvaard je een erfenis zuiver, dan accepteer je zowel het vermogen als de schulden.

Beneficiair aanvaarden: ik wil het vermogen erven, maar niet de schulden

Aanvaard je beneficiair, dan geef je aan alleen te accepteren als de schulden verrekend zijn met de erfenis. De schulden zijn al betaald en wat er overblijft wordt verdeeld onder de erfgenamen. Om een erfenis beneficiair te aanvaarden moet je een verzoek indienen bij de rechtbank.  Dien het verzoek samen met andere erfgenamen om de kosten te beperken. In de situatie bij minderjarige erfgenamen of erfgenamen die in de schuldhulpverlening zitten is de beneficiaire aanvaarding een verplichting. 

Zodra één van de erfgenamen beneficiair heeft aanvaard, zijn alle erfgenamen verplicht gezamenlijk te voldoen aan eventuele schulden. Dit doe je door een boedelbeschrijving te maken van alle bezittingen en schulden. Dit overleg je ook aan een kantonrechter. Bezittingen van de overledene kunnen hiervoor worden verkocht. Voor de precieze details van deze optie verwijzen we door naar de notaris, omdat dit een erg ingewikkelde procedure kan zijn en per geval kan verschillen. Overleg deze keuze daarom goed met de rest van je familie.

Verwerpen: ik wil de erfenis weigeren

Het is mogelijk om af te zien van een erfenis. Dit heet het ‘verwerpen van erfenis’ en houdt in dat je afziet van zowel de schulden als het vermogen wat die persoon nalaat. Op papier ben je dan nooit een erfgenaam geweest. De wet heeft bepaald dat na het verwerpen van een erfenis wordt gekeken wie de volgende erfgenaam wordt. Dit kan financiële consequenties hebben en om die reden is het niet verkeerd om een erfrechtadvocaat aan de hand te nemen.

Verklaring invullen

Voor zowel het beneficiaire aanvaarden als het verwerpen van erfrecht moet je een verklaring nalatenschap bij de kantonrechter afleggen. Dit doe je bij de griffie (secretaris) van de rechtbank en gebeurt bij de rechtbank in de laatste woonplaats van de overledene. Dit kan de notaris voor je doen en daar zijn kosten aan verbonden.

Erfrecht verworpen? Denk aan je kids

Minderjarige kinderen worden door de wet beschermd, mocht er na een periode van drie maanden geen formulier zijn ingevuld. Dan wordt geacht dat het kind de erfenis beneficiair heeft geaccepteerd: het kan wel in aanmerking komen voor het vermogen, maar zal dan niet voor de kosten opdraaien.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Relaties
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.