Navigatie overslaan

Drie manieren om inzicht in pensioen en financiën te krijgen

Foto van auteur Koen Schunselaar door Koen Schunselaar||41 x gelezen

"Ik heb ontslag gekregen en wil graag dat iemand met me meekijkt om een goed inzicht in pensioen en financiën te krijgen. Kan dat via Kandoor.nl?" Vanuit Kandoor adviseren wij geen concrete marktpartijen (we geven helemaal geen financieel advies), maar natuurlijk is dit een vraag waar onze meedenkers iets mee kunnen. Daarom bespreken we in dit blog drie manieren waarmee je inzicht krijgt in je pensioen en financiën.

uitbetaling aow - man achter kruiwagen
Foto door Greta Hoffman (Pexels)

Zelf zorgen voor inzicht in pensioen en financiën

Hoe je (samengestelde/opgebouwde) pensioen er momenteel uitziet kun je bekijken op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Hier staat een volledig overzicht van het door jou opgebouwde pensioen tot nu toe.

Mijn pensioenoverzicht

Ook kun je kijken op de "mijnomgeving" van jouw pensioenfonds:

Ontslag

Bij een ontslag is er een aantal mogelijkheden. Zo kun je een ontslagpremie hebben ontvangen; het is verstandig om hierbij financieel-fiscaal advies in te winnen over hoe dit het beste te gebruiken is. Het kan ook zo zijn dat je geen ontslagvergoeding hebt ontvangen.

Werkloos

Mogelijk ben je nu werkloos geworden. Dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met het UWV om een WW-uitkering aan te gaan vragen (vaak kan dit pas zodra je ook daadwerkelijk uit dienst bent). Mocht je in de WW terecht komen, houdt er dan rekening mee dat dit een inkomensdaling van 30 procent met zich meebrengt.

Overzicht per maand

Het is raadzaam om eens een overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven op maandbasis. Let er op dat ook de kleinste uitgaven meegenomen worden, zoals een drankje op een terrasje of zakgeld voor je kinderen.

Zo'n overzicht helpt jou, maar kan ook een adviseur helpen als je besluit iemand in de hand te nemen. Stel je inkomen daalt, dan kun je met behulp van een dergelijk overzicht makkelijker bepalen waar je kunt of wilt besparen. Ook geeft dit overzicht duidelijkheid over eventuele dubbele verzekeringen. Het Nibud heeft (gratis) tools beschikbaar op hun website om een dergelijk overzicht te maken: www.nibud.nl.

Inzicht door anderen

Veel banken hebben een service voor hun klanten om hun financiën in kaart te brengen. Soms is dit gekoppeld aan het internetbankieren, soms kun je het beste bellen met de klantenservice van je bank. Mocht je een eigen financieel adviseur (of tussenpersoon) hebben, dan kun je natuurlijk ook zeker met deze persoon contact opnemen. Vraag wel van te voren wat hij nog gratis voor je doet en wanneer je voor de dienstverlening of advies moet gaan betalen.

Financieel advies

Adviseurs

De meeste financiële instellingen hebben adviseurs in dienst die vanuit hun eigen specialisme (pensioen, hypotheek, beleggen, vermogen) je betaald advies kunnen geven. Vanuit de Wet financieel toezicht (Wft) zijn bedrijven verplicht je te informeren wanneer je gaat betalen voor hun advies of dienstverlening.

Onafhankelijk financieel planner

Het kan ook raadzaam zijn om advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel planner. Deze persoon is niet gebonden aan het adviseren van bepaalde producten of merken, maar geeft advies op basis van jouw situatie en zal in algemene zin aangeven aan welke soorten financiële producten je iets kunt hebben.

Je zult dan waarschijnlijk zelf nog naar een bank of verzekeraar moeten stappen om een en ander te gaan regelen. Deze financieel planner kan je hiermee eventueel ook op weg helpen. Vergelijk vooral de prijzen van verschillende financieel planners. Zij mogen namelijk zelf hun tarieven bepalen.

Tot slot: bereid je voor

Ter voorbereiding op gesprekken met een adviseur is het goed om eens te gaan nadenken (of te brainstormen) over de volgende vragen:

  • Wil ik binnen 10 jaar verhuizen?
  • Wil ik bij pensionering verhuizen?
  • Indien er geen verhuisplannen zijn: wil ik nog verbouwen of mijn woning verbeteren?
  • Vind ik inkomensdaling bij pensionering acceptabel? Zo ja, hoeveel?
  • Wanneer moet ik de rentevaste periode van mijn hypotheek weer aanpassen?
  • Wat is de WOZ-waarde van mijn huis ten opzichte van de uitstaande hypotheekschuld?
  • Wil ik aflossen op mijn hypotheek?
  • Met welke (studie)kosten voor mijn kinderen krijg ik te maken in de toekomst?

Het scheelt veel tijd bij een adviseur (en dus geld) als je over dit soort zaken eerst zelf nadenkt.

Ben je geholpen met dit blog?

Gerelateerde categorieën:Pensioen
Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie of voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Vragen die anderen ook hebben

Dit is mogelijk ook interessant voor je

Over Kandoor

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

Kandoor beantwoordt 1.5 miljoen vragen per jaar

Meer dan 1.5 miljoen vragen per jaar

Gebruikers beoordelen Kandoor met een 8,9

Beoordeeld met een 8,9

Alle onderwerpen

Meer handige links

Over ons

Over onze vrijwilligersDit doet KandoorContact

Nieuwsbrief met handige financiële tips ontvangen?

© 2016-2024 APG DWS en Fondsenbedrijf N.V.