Bouw je pensioen op tijdens WW?

Je hebt meerdere jaren gewerkt. Dan kom je in de WW. Niet in elk land is het even goed geregeld tijdens werkloosheid als in Nederland. Ontzettend fijn dus dat je een inkomen krijgt nu je geen baan meer hebt. Maar hoe zit het eigenlijk met je pensioen? Krijg je een pensioengat als je in de WW zit? Of loopt je pensioen ook door via het UWV? Deze vraag komt regelmatig terug bij Kandoor.nl. Tijd om hier een blog aan te wijden!

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Is jouw inkomen veranderd en heb je daar een vraag over? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

pensioen en ww

Werk en pensioen

Als je werkt, bouw je bijna altijd pensioen op. Of jij pensioen opbouwt, hangt af van je werkgever en het type werk dat je doet. Werk je bijvoorbeeld in de bouw? Dan bouw je automatisch pensioen op bij bpfBOUW. Werk je in een winkel? Dan krijg je straks pensioen via BPF Detailhandel. ‘Bpf’ staat voor bedrijfstakpensioenfonds. Veel bedrijfstakken hebben een pensioenfonds. Ook zijn er beroepen waarbij je vaak zelfstandig werkt, die een eigen pensioen hebben, zoals huisartsen. Zij zijn dan aangesloten bij een beroepspensioenfonds.

Werkloosheidsuitkering

Wordt je ontslagen? Dan heb je recht op een WW, mits je aan de voorwaarden voldoet, natuurlijk. De WW duurt tussen een paar maanden en maximaal 38 maanden. De lengte hangt af van het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Heb je 12 jaar gewerkt? Dan krijg je 12 maanden WW.

Werkloos en pensioen

In de WW bouw je in principe geen pensioen meer op. Je pensioenopbouw stopt, zodra je werkgever jouw salaris niet meer uitbetaalt. Je krijgt hier ook een brief over van je pensioenfonds. In deze brief wordt uitgelegd wat er precies gebeurt.

Het kan zijn dat je een pensioenfonds hebt met een werkloosheidsregeling. Dan betaalt het pensioenfonds (een deel van) jouw pensioenpremie een paar maanden door. Je moet dit vaak zelf melden. Het is dus altijd slim om even contact op te nemen met je pensioenfonds als je situatie verandert.

Hier vind je de links naar een aantal grote pensioenfondsen/-verzekeraars:

Werkloos en AOW

Als je in de WW zit, stopt dus het pensioen dat je opbouwt uit werk. Zolang je in Nederland blijft wonen, heeft je werkloosheid geen invloed op de AOW. De AOW is een vast bedrag wat je straks ontvangt.

Zelf je pensioen regelen

Bij elkaar mis je dus wel een beetje opbouw van je pensioen. Een paar maanden pensioenopbouw missen is meestal niet zo ernstig. Duurt je WW langer dan je wil of verwachtte? Dan kan je pensioen een stukje lager uitvallen dan wanneer je werkt. Je kunt ervoor kiezen om dit op te vangen via een regeling bij je pensioenfonds, door zelf te sparen, of het te laten wat het is en niets te doen. Vraag informatie op, bedenk wat voor jou belangrijk is en wat haalbaar is. Zo ben je up-to-date over je pensioen!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment

Heeft deze blog je geholpen?