De hele dag televisiekijken of wat aanrommelen in de schuur is niet aan ons allemaal besteed. Of misschien heb je wel extra inkomen nodig naast je pensioen? Wij begrijpen dat je dan iets wilt bijverdienen naast je AOW. Denk je daarover na? Dan heb ik goed nieuws: dat mag gewoon! Maar moet je nog ergens op letten? Ik zocht het voor je uit. 

Heb jij ook een vraag? Stel ‘m dan op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je gratis op weg!

bijverdienen naast je AOW

Verandert de hoogte van je AOW met bijverdienen?

Als je wilt bijverdienen naast je AOW heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van je AOW. Je blijft hetzelfde bedrag houden, alleen moet je er dus wel rekening mee houden dat je belasting betaalt over extra inkomsten.

Wil je werken naast je vervroegd pensioen (dus je pensioen voor je AOW-leeftijd)? Lees dan dit artikel even door.

Wat zegt De Belastingdienst over bijverdienen naast je AOW?

Stel je wil graag iets doen en je krijg daar inkomen van? Dan moet je daar logischerwijs belasting over betalen. Hoeveel dat is, dat hangt vervolgens weer af van hoeveel je verdient. Toch kan werken naast je AOW (en pensioen) wel voordelig zijn: je hoeft namelijk minder belasting over het bedrag te betalen dan wanneer je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd (lees: je AOW-leeftijd) hebt bereikt. Hoe dat zit? Lees even mee.

Krijg je AOW? Dan betaal je minder belasting

Als je wilt weten hoeveel belasting je moet betalen over je loon, dan kun je daarvoor terecht op de website van De Belastingdienst. De Belastingdienst houdt rekening met twee tabellen, namelijk de groene en de witte tabel. De tarieven voor gepensioneerden staan in de groene tabel, de tarieven voor werkenden in de witte. Het voornaamste verschil tussen de loonheffing voor en na je pensioen is dat je minder loonheffing betaalt. Dat is een flink voordeel! Er veranderen wel ook een paar dingen: je krijgt bijvoorbeeld minder arbeidskorting en je bent niet langer automatisch verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Doordat je elke maand een AOW krijgt, vervalt het recht op minimumloon.

Maar let op: verdien je meer? Dan val je misschien in een hogere belastingschaal

De Belastingdienst telt al je inkomens bij elkaar op. Als je in totaal meer verdient dan € 19.922,- per jaar, dan val je in een hoger belastingtarief. Als je dit van te voren niet weet, dan kan het zijn dat er te weinig belasting is ingehouden op je loon. Het gevolg is dat je te weinig belasting hebt betaald en achteraf de rekening gepresenteerd krijgt. Het is dus handig om in te schatten hoeveel je bijverdient. Om je een indruk te geven: Verdien je minder dan € 19.922,-? Dan betaal je 18,65% aan belasting. Verdien je tussen de € 19.922,-  en € 33.715 per jaar? Dan betaal je 22,5%.

Dit is alsnog veel minder dan wanneer je werkt. Dan betaal je onder de € 19.922,- maar liefst 36,55% aan belasting.

De groene tabel

Wil je eens in de tabellen duiken? Als je met pensioen  bent kijk je dus naar de groene tabel. Op de site zie je allerlei kolommen met hordes getallen. In de kolom ‘tabelloon’ zoek je jouw fiscaal loon op. Zit het bedrag tussen twee bedragen in, neem dan het laagste bedrag. De kolommen die daarop volgen wijzen voor zich. Je ziet namelijk per leeftijdscategorie welk bedrag je moet inhouden. Zonder en met loonheffingskorting. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel belasting over jouw inkomsten betaald wordt.

tabel bijverdienen naast je aow

 

Lees ook onze blog over werken naast je pensioen.

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 197 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Blijf maandelijks op de hoogte van financiële ontwikkelingen en tips!
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog