Zo bespaar je op je zorgverzekering in 2021!

Besparen? Eén van de vaste lasten waar je elk jaar weer op kunt besparen is je zorgverzekering. Hoe weet je welke zorgverzekering voor jou het goedkoopst is én bij je past? Hier vind je duidelijke tips en handige links voor je verzekering van 2021! 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een vraag over je financiën? Stel ‘m op Kandoor.nl.
Onze chatbot helpt snel, en onze gidsen denken vrijwillig, gratis en online met je mee.

zorgverzekering besparen
Photo by Pexels.com

Nu het nog bestaat: mis de collectiviteitskorting van 5% niet!

Ben je werkzaam bij een (grotere) werkgever? Dan heb je grote kans dat jij (en je eventuele gezin) recht hebt op collectiviteitskorting. Dit betekent dat je tot 5% korting krijgt op je premie, omdat je werkgever afspraken heeft gemaakt met één of meerdere zorgverzekeraars. Dit scheelt vaak al € 50 tot € 75 per persoon per jaar! Wil je je er eens in verdiepen, doe het dan nu. Want de collectiviteitskorting verdwijnt waarschijnlijk over 1 of 2 jaar.

Exclusief voor medewerkers van PostNL:
PostNL heeft collectiviteitskortingen geregeld met wel 6 verschillende zorgverzekeraars. Check direct de kortingen via deze link van PV PostNL!

Check je zorgtoeslag: dé compensatie voor verhoogde premies

De premies van zorgverzekeringen gaan ook dit jaar weer wat omhoog. En hoeveel meer verschilt per verzekeraar. Dit kan € 2,- per maand zijn, maar ook € 9,- verhoging! Gelukkig gaat ook de zorgtoeslag omhoog. Alleenstaanden krijgen er in 2021 maximaal € 46,- extra bij en gezinnen krijgen er tot € 108,- bij. Let wel op: hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt af van je inkomen. Geef elke wijziging dus direct door, want als je teveel ontvangt, moet je het terugbetalen. En dat is natuurlijk altijd vervelend. Tip: geef altijd je nieuwe salarisinfo door in januari, of tussendoor als er wat wijzigt.

“Help, ik kan mijn zvw-premie vaak niet betalen!” 
Zit jij met geldzorgen? Grote werkgevers, zoals PostNL, geven gratis financiële hulp. PostNL doet dit via PV PostNL. Wil je kijken hoe dit werkt? Ga dan naar PV PostNL.

Wisselen van zorgverzekering? Let op deze punten:

 • Bedenk welke zorg je denkt nodig te hebben in 2021
  Een keuze valt niet te maken als je niet weet waar je de keuze op moet baseren. Dus bedenk: heb ik lenzen of een nieuwe bril nodig? Moet ik naar de fysio? Wil ik dit jaar die acupunctuurbehandeling doen? Zei de tandarts laatst niet dat ik écht beter moest poetsen, anders heb ik extra behandelingen nodig? Wil ik zwanger worden? Welke medicatie wordt vergoed?
 • Kies een type polis
  Je hebt 3 soorten polissen: budgetpolis, naturapolis en de restitutiepolis.
  De laatste vergoedt alles, maar is ook het duurst. De budgetpolis is (zoals je verwacht) het goedkoopst.
  Let op: Het kan zijn dat je met de budgetpolis of naturapolis niet bij elk ziekenhuis met 100% vergoeding terecht kunt. Heb je een bepaald ziekenhuis waar je altijd heen gaat bijvoorbeeld? Je kan per verzekeraar bekijken welke ziekenhuizen/zorgverleners vallen onder de verzekering die je op het oog hebt.
 • Besluit of je aanvullend verzekerd wilt zijn 
  Een aanvullende verzekering kun je afsluiten voor bijvoorbeeld je tandartsbezoeken, alternatieve behandelingen of fysiotherapie. Dit kan handig zijn als je verwacht dat er echt iets aan je gebit gedaan moet worden. Maar een tandverzekering kan duurder uitvallen als je bijvoorbeeld alleen controles nodig hebt met mogelijk een klein gaatje of een foto. Je kunt ook kiezen om dit zelf te betalen als het nodig is. Bekijk dus eens de kosten van de tandarts en de kosten van een tandverzekering om te zien welke keuze naar inschatting het voordeligst is. Bij vergoedingen uit een aanvullende verzekering hoef je niet eerst het eigen risico (€ 385,-) zelf te betalen.
 • Hoe gebruik je een vergelijkingssite? 
  – Hou het niet op één vergelijkingssite, maar vergelijk op verschillende sites.
  – Alleen naar de prijs en de top 3 kijken kan onhandig zijn, omdat de voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen en de klantenservice ook. De goedkopere polissen zijn mogelijk bijvoorbeeld alleen online te bereiken en niet telefonisch. Wat vind jij belangrijk? Vergelijk dus de details.
  – Check of de site een keurmerk heeft. Bijvoorbeeld het ‘Keurmerk Objectief Vergelijken’.

Goed om te weten: je krijgt meer zorg uit het basispakket

De premie wordt wat hoger, maar er komt wel meer zorg bij. Daarbij blijft het eigen risico dit jaar €385,-. Dit betekent dat je zelf een eerste deel moet betalen als je sommige zorg nodig hebt uit het basispakket. Dit zijn de verbeteringen en aanpassingen voor 2021:

 • Een aantal nieuwe geneesmiddelen tegen kanker worden vergoed;
 • Vergoeding van extra paramedische zorg als je Corona hebt (gehad);
 • Dagbehandelingen in groepsverband voor niet-aangeboren hersenletsel worden vergoed;
 • Geen eigen risico voor medische kosten van orgaandonoren;
 • Geen eigen risico voor medische kosten van slachtoffers van seksueel geweld;
 • De vergoeding voor diabeteshulpmiddelen wordt versimpeld.

Bekijk hier alle vergoedingen in het basispakket in 2021: 

Soort zorg Toelichting Eigen risico
Huisarts Bezoek huisarts Nee Nee
Tandarts Kinderen tot 18 jaar: controle en behandeling; en fluoridebehandeling voor kinderen tot 6 jaar die ‘blijvende’ tanden en kiezen krijgen Nee Nee
Vanaf 18 jaar: chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek. Lees meer over tandartskosten Ja Nee
Medisch specialist Bezoek medisch specialist, zoals een kaakchirurg, internist of allergoloog Ja Nee
Ziekenhuis Ziekenhuisverblijf, operaties en spoedeisende hulp in het ziekenhuis Ja Nee
Ziekenvervoer Ambulancevervoer Ja Nee
Ziekenvervoer met auto of openbaar vervoer Ja Ja
Patiënten die meerdere dagen achter elkaar behandeld worden kunnen ook kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Ja Nee
Medicijnen De meeste medicijnen Ja
Nee, tenzij u zelf een duurder medicijn kiest.
Bloedonderzoek Bloed prikken via huisarts en medisch specialist Ja Nee
Geestelijke gezondheidszorg (ggz) Basis ggz, dus zorg voor mensen met lichte tot matige psychische aandoeningen; bijvoorbeeld gesprekken met een psycholoog of een internetbehandeling (e-health).
Specialistische ggz, dus zorg voor mensen met zware, ingewikkelde psychische aandoeningen.
Eerste 3 jaar verblijf in ggz-instelling.
Ja Nee

Bron: Rijksoverheid 

Meer weten over zorgverzekeringen? Bekijk alle informatie van de Rijksoverheid hier.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.