Belastingaangifte doen in 2023: 7 praktische tips!

 De belastingaangifte: veel mensen zien op tegen deze jaarlijkse gebeurtenis. Toch heeft het ook een positieve kant! Wanneer je goed van jouw situatie en mogelijkheden op de hoogte bent, kan dit ervoor zorgen dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt. Om jou een hoop uitzoekwerk te besparen, zetten wij alles waar je op moet letten voor de belastingaangifte 2022 (die je doet in 2023) voor je op een rijtje met deze 7 handige tips.

Vragen die andere mensen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

belasting-tips
Photo provided by Rawpixel.com

1. Controleer je gegevens

Tegenwoordig vult de Belastingdienst al een groot deel van je belastingaangifte voor je in. Dat betekent alleen niet dat deze vooraf ingevulde aangifte automatisch ook allemaal klopt. Wees daarom secuur en controleer alle gegevens in deze vooraf ingevulde aangifte goed.

Tip! De belastingaangifte voor 2022 kun je vanaf 1 maart 2023 online indienen. De inlevertermijn loopt tot 1 mei. Denk je dat je de aangifte niet voor 1 mei 2023 in kunt dienen? Vraag dan voor 1 mei 2023 uitstel aan. Je kunt dan tot 1 september 2023 uitstel krijgen. Dit kan via Mijn Belastingdienst, de BelastingTelefoon of schriftelijk via het uitstelformulier (deze is vanaf 1 februari 2023 op de site van de Belastingdienst beschikbaar.

2. Pak de Belastingaangifte van vorig jaar erbij

Is er niet veel in je persoonlijke situatie veranderd het afgelopen jaar? Dan is het handig om je belastingaangifte van vorig jaar erbij te pakken. Je kunt dan zien wat je in dat jaar hebt ingevuld en mogelijk sommige bedragen overnemen. Dat scheelt weer tijd!

Tip! Heb je geen aangiftebrief voor de belastingaangifte 2022 ontvangen, maar denk je dat je over 2022 geld van de Belastingdienst krijgt? Log dan met jouw DigID bij de Belastingdienst in. Vul de aangifte in. Als de belastingberekening een teruggave is, dien de aangifte in.

Controleer hier of je aangifte moet doen?

3. Zorg dat je de boxen correct invult

Eén van de eerste dingen die je tegenkomt bij de Belastingaangifte, is het invullen van je inkomen bij drie verschillende boxen. De boxen zijn verschillende categorieën waarbinnen je inkomen verdeeld kan worden en waar je mogelijk belasting over moet betalen. Of je belasting moet betalen, hangt af van de bron van je inkomsten en de hoogte daarvan. Het is soms ook mogelijk dat je geld terugkrijgt. Het totale bedrag aan inkomstenbelasting zijn de drie tarieven opgeteld uit elke box.

Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning

In deze box wordt al het inkomen uit werk en woning bij elkaar opgeteld. Dat kan dus je loon zijn, maar ook geld dat je met een onderneming hebt verdiend, een gekregen uitkering of loon uit overige werkzaamheden (bijvoorbeeld een bijbaan).

Heb je een koophuis? Dan wordt bovenop deze inkomsten ook het inkomen uit eigen woning (het eigenwoningforfait) opgeteld. Op dit bedrag mogen aftrekposten in mindering gebracht worden, zoals de betaalde hypotheekrente en de betaalde uitgaven voor inkomensvoorzieningen.

Dit tel je bij elkaar op:

 • Loon uit dienstverband
 • Winst uit onderneming
 • Inkomen uit overige werkzaamheden (bijvoorbeeld een freelanceopdracht)
 • Inkomen uit sociale uitkeringen en pensioen
 • Inkomen uit lijfrenteproducten
 • Inkomen uit een transitievergoeding (werd vroeger de gouden handdruk genoemd, ontslagvergunning)
 • Ontvangen inkomen uit partneralimentatie (ontvangen kinderalimentatie wordt niet belast)
 • Eigenwoningforfait (wordt hieronder nog uitgelegd)

Dit trek je ervan af:

 • Betaalde rente over eigen woningschuld, hypotheekrente (geen consumptieve rente)
 • Ondernemersaftrek
 • Werknemersaftrek
 • Uitgaven voor inkomensvoorzieningen
 • Betaalde alimentatie (betaalde kinderalimentatie is niet aftrekbaar)
 • Overige persoonsgebonden aftrek

Box 2: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Box 2 draait om het inkomen uit aanmerkelijk belang. Er is sprake van aanmerkelijk belang als iemand (met of zonder partner) ten minste 5% van de aandelen heeft van een vennootschap(bijvoorbeeld een BV). Het bezitten van verschillende soorten aandelen in die vennootschap wordt ook meegeteld. Het inkomen uit aanmerkelijk belang kan bijvoorbeeld bestaan uit dividend en winst uit de verkoop van (een deel van) het aanmerkelijk belang. Je mag vervolgens eventuele kosten weer van dit bedrag aftrekken.

Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

In box 3 wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast. Om je ‘belastbaar inkomen uit sparen en beleggen’ voor de belastingaangifte voor 2022 te weten, doe je het volgende. Je kijkt naar jouw bezittingen en schulden zoals die waren op 1 januari 2022. Je spaargeld wordt hierin meegerekend, maar ook beleggingen in aandelen en/of onroerende zaken (let op: dit geldt niet voor jouw koophuis! Die valt in box 1).

Als je alles aan de kant van de plus hebt opgeteld, tel je je schulden bij elkaar op. Misschien heb je wel een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een creditcardschuld. Ook hier geldt: schulden voor je eigen woning (de hypotheek) horen thuis in box 1.

Is het totaalbedrag aan schuld meer dan  €3.400,- per persoon? Dan mag je dit van je bezit afhalen en blijft je belastbaar vermogen over. Een deel is heffingsvrij en dat betekent dat je er geen belasting over hoeft te betalen. In 2023 is dat bedrag €57.000,- (of €114.000 met een fiscale partner). 

Belastingtarieven box 1

Nu de verschillende boxen duidelijk zijn, gaan we weer terug naar box 1. In Nederland geldt voor box 1 een progressief stelsel; wordt het inkomen hoger, dan wordt ook het belastingtarief hoger.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die jonger en ouder zijn dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Mensen die recht hebben op AOW, betalen geen AOW-premie meer, waardoor het belastingtarief lager wordt. In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden.

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen AOW-gerechtigden die voor of na 1 januari 1946 geboren zijn. De bovengrens in de eerste belastingschijf bij mensen die vóór 1 januari 1946 geboren zijn is hoger. Het kan dus zijn dat als je na deze datum bent geboren, je minder belasting betaalt dan andere AOW-ers. 

Op internet zijn er verschillende sites die laten zien hoeveel belasting je moet betalen over je inkomen uit box 1. Het bedrag dat hieruit komt rollen is afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van je inkomen. Op de site van de Belastingdienst kun je precies zien welke percentages voor jou van toepassing zijn in 2022.

Je hebt in 2022 de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Je bereikt in 2022 de AOW-leeftijd.

Je hebt vóór 2022 de AOW-leeftijd bereikt.

Eigenwoningforfait

In box 1 noemden we ook het eigenwoningforfait. Dit is een bedrag dat de eigenaar van een koopwoning in box 1 bij het inkomen moet optellen. Het is een soort vergoeding voor het woongenot van de woning. Bij de berekening van het eigenwoningforfait wordt de WOZ-waarde vermenigvuldigd met het forfaitpercentage. Uitgebreide rekenvoorbeelden vind je op deze pagina over eigenwoningforfait van de Belastingdienst.

Financiële vragen rondom corona?

Zit je met vragen over je rechten als werknemer? Ben je zzp’er en loop je tegen zaken aan? Heb je vragen over je vakantieboeking, festivaltickets of andere financiële gevolgen naar aanleiding van corona? Je vindt alle antwoorden (met slimme relevante links!) hier:

Corona: antwoorden op financiële gevolgen (praktisch!)

4. Benut aftrekposten

De meeste aftrekposten worden niet automatisch door de Belastingdienst ingevuld. Als je de regels kent, kun je het hele jaar fiscaal slim kiezen en op deze manier belasting besparen. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld zorgkosten, studie- en reiskosten en/of giften aan het goede doel. We hebben de aftrekposten hier voor je op een rijtje gezet. 

Daarnaast mag je bij het invullen van de bedragen je aftrekposten naar boven afronden en je loon naar beneden afronden. Op deze manier haal je er voordeel uit.

Handig om te weten: soms zie je bij het invullen ook dat je net één voordeel misloopt, zodat je het jaar daarop daar rekening mee kunt houden.

Laat geen geld liggen: welke kosten zijn aftrekposten? (2021 & 2022)

5. Fiscale partners? Maak slim gebruik van het verdeelscherm

Doe je samen met je fiscale partner aangifte? Maak dan gebruik van het zogenaamde ‘verdeelscherm’. Dit is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Het verdeelscherm houdt in dat je kunt schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Het aangifteprogramma rekent alles meteen door dus je ziet direct hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in ingewikkelde regels hoeft te verdiepen. Dat scheelt weer!

Komt de aanslag van een van de partners rond de nul euro uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor een van de twee precies € 49,- is. Bij bedragen tot € 49,- legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Let wel op: heb je in 2022 een voorlopige aanslag gehad waarbij je moest betalen? Dan geldt dit voordeel niet.

Wel of geen fiscaal partner: hoe zit dat eigenlijk?
Klik op de vraag en krijg direct gratis antwoord in onze chat! 

6. Voor zzp’ers: middel je winst

Ben je zzp’er en verdien je het ene jaar meer dan het andere jaar? Dan kun je een verzoek om middeling sturen naar de Belastingdienst. Het geldt overigens ook voor mensen die eerder stoppen met werken, werkloos worden of als je voor het eerst een goedbetaalde baan hebt. De schommeling moet plaats hebben gevonden in de afgelopen zeven jaar.

Je moet er wel even wat voor doen. Allereerst dien je te berekenen hoeveel je kunt besparen. Is het een leuk bedrag? Lees je dan verder in en stuur een verzoek om middeling in. Als je er niet om vraagt, krijg je hem nooit. Wees dus zelf scherp! Let op: doe het op tijd, want de middelingsregeling verdwijnt per 2023! Je kan nog een verzoek om middeling sturen voor 2022-2024.

Het stappenplan voor de berekening ziet er op de site van de Belastingdienst heel ingewikkeld uit. Je mag ook de berekening doen op Berekenhet.nl en deze toevoegen als je het verzoek stuurt naar de Belastingdienst. Deze berekening accepteren zij ook.

7. Vraag om hulp als je er niet uitkomt

Kom je er echt niet uit of bevind je je in een bijzondere situatie? Vraag dan om hulp. De Belastingdienst biedt gratis hulp aan, maar het kan vaak ook bij vakbonden of bij belastingwinkels. Uiteraard kun je ook nog een professional inschakelen.

Credits: dit blogartikel is aangevuld met informatie van fiscalist en blogger Mark Liebman.

Heb jij een financiële vraag?

Stel ‘m gerust aan één van de vrijwillige professionals van Kandoor. Zij helpen je op weg. Bekijk ook ons belasting totaaloverzicht!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.