Veel mensen kijken op tegen het moment dat ze belastingaangifte moeten doen, want een erg leuke klus is het meestal niet. Toch is het er wel eentje die – als je het goed doet – er ook voor kan zorgen dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt. Deze en andere tips en trucs heeft Kandoor voor je op een rijtje gezet.

 belastingaangifte

Lees verder ...

 

 1. Controleer vooraf ingevulde gegevens goed

Heel handig dat de Belastingdienst het meeste tegenwoordig al voor je invult, maar dat betekent niet dat het automatisch ook allemaal klopt… Controleer alle gegevens daarom goed!

 

 1.  Belastingaangifte vorig jaar

Is er niet veel veranderend in je persoonlijke situatie veranderd het afgelopen jaar? Dan is het handig om je aangifte van vorig jaar erbij te pakken. Je kunt dan zien wat je vorig jaar hebt ingevuld en wellicht kun je sommige bedragen overnemen.

 

 1. Je mag alle bedragen afronden op hele euro’s

Bij het invullen van de bedragen mag je aftrekposten naar boven afronden en je loon naar beneden afronden. Op deze manier haal je er voordeel uit.

 

 1. Benut aftrekposten

De meeste aftrekposten worden niet automatisch door de Belastingdienst ingevuld. Als je de regels kent, kun je het hele jaar fiscaal slim kiezen en op deze manier belasting besparen. Soms zie je bij het invullen ook dat je net één voordeel misloopt, zodat je het jaar daarop daar rekening mee kunt houden.

 

 1. Studie- en reiskosten

Twee van die aftrekposten zijn studie- en reiskosten. Studiekosten mag je alleen aftrekken als je geen studiefinanciering ontvangt. En reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan mag je deze kosten ook opgeven. Hoeveel je terugkrijgt, is afhankelijk van de afstand die je aflegt naar je werk en hoeveel dagen je per week erheen reist.

 

 1. Haal alles uit je zorgkosten

Veel zorgkosten worden vergeten tijdens de aangifte. Dat is zonde, want er zijn nogal wat specifieke zorgkosten die je mag opgeven tijdens de belastingaangifte. Bijvoorbeeld kosten die niet gedekt zijn door de zorgverzekering of niet onder je eigen risico vallen. Een paar voorbeelden:

 • Extra schoonmaak- en boodschappenhulp bij ziekte
 • Kosten die je maakt als je regelmatig naar het ziekenhuis (of specialist) gaat (ook de kilometers tellen hier mee!)
 • Kosten van een dieet
 • Batterijtjes van een gehoorapparaat
 • Homeopathische geneesmiddelen, accupunctuur en andere alternatieve genezers (voorwaarde: ze moeten op doktersvoorschrift zijn)
 • Tandartskosten (en kilometers)
 • Inentingen voor een reis

 

Maar let op: er zitten wel wat haken en ogen aan. Kijk voor alle voorwaarden altijd even op de website van de Belastingdienst.

 

 1. Giften aan het goede doel

Geef je weleens geld aan het goede doel of aan een instelling? Of doe je vrijwilligerswerk maar krijg je geen vergoeding? Dan doe je een gift. Je kunt hier eventueel aftrek voor krijgen als je belastingaangifte doet. Het hangt wel af van de instelling en de manier waarop je de gift doet. Je mag je gift aftrekken als:

 • Het goede doel is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een culturele ANBI
 • Een vereniging
 • Een Steunstichting Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI)

 

Je kunt je gift periodiek geven. Dan heb je laten vast leggen dat je jaarlijks een gift doet aan de instelling. Maar je kunt je gift ook gewoon eenmalig doen, dan doe je één keer een gift of heb je niet laten vastleggen dat je meerdere keren aan het goede doel geeft.

 

Let op: ook hier zitten haken en ogen aan. Per instelling zijn er regels vastgelegd wanneer de gift aftrekbaar is. Als je bijvoorbeeld een gift doet aan een vereniging en je hebt niet laten vastleggen dat je dat periodiek doet, is het niet aftrekbaar. Voor de precieze voorwaarden kun je terecht op de site van de Belastingdienst.

 

 1. Het verdeelscherm

Doe je samen met je fiscale partner aangifte? Besteed dan aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit scherm makkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in ingewikkelde regels hoeft te verdiepen. Ideaal nietwaar?

 

 1. Maak gebruik van de aanslaggrens

Komt de aanslag van een van de partners rond de nul euro uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor een van de twee precies 45 euro is. Bij bedragen tot 45 euro legt de fiscus namelijk geen aanslag op.

Een kleine maar: heb je in 2016 een voorlopige aanslag gehad waarbij je moest betalen? Dan geldt dit voordeel niet.

 

 1. Middelen loont

Ben je zzp’er en verdien je het ene jaar meer dan het andere jaar? Dan kun je een verzoek om middeling sturen naar de Belastingdienst. Het geldt overigens ook voor mensen die eerder stoppen met werken, werkloos worden of als je voor het eerst een goedbetaalde baan hebt. De schommeling moet plaats hebben gevonden in de afgelopen zeven jaar.

 

Je moet er wel even wat voor doen.  Allereerst dien je te berekenen hoeveel je kunt besparen. Is het een leuk bedrag? Lees je dan verder in en stuur een verzoek om middeling in. Als je er niet om vraagt, krijg je hem nooit. Wees dus zelf scherp!

Het stappenplan voor de berekening ziet er op de site van de Belastingdienst heel ingewikkeld uit. Je mag ook de berekening doen op ‘Berekenhet.nl’ en deze toevoegen als je het verzoekt stuurt naar de Belastingdienst. Deze berekening accepteren zij ook.

 

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Hoi, wij zijn Kandoor, aangenaam!

En wij zijn er voor jou. Echt? Ja, echt.Kandoor is een maatschappelijk initiatiefvoor jouw financiële vragen

via onze 217 financiële gidsen

persoonlijk in onze online chat

vrijwillig, deskundig en onafhankelijk

Waarom? Omdat wij vindendat iedereen recht heeftop goede financiële kennis.

Ook slimme geldtips en exclusieve info ontvangen?
Uitschrijven kan op elk moment
Deel dit blog