Anw-compensatie vervalt in 2018 – Wat nu?

Steeds meer dingen moet je zelf regelen, zoals ook inkomen voor nabestaanden: Als jij overlijdt, blijft je partner dan financieel verzorgd achter? Omdat de Anw-compensatie regeling bij het ABP van 2018 niet meer bestaat, zoomen wij in op de alternatieven.

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

Allereerst! Wellicht is er al een aantal zaken geregeld door jou of je pensioenfonds: Denk bijvoorbeeld aan:

  • De Anw via de overheid
  • Mogelijk een nabestaandenpensioen via je pensioenfonds (het partnerpensioen en/of wezenpensioen)
  • Eventueel een zelf afgesloten nabestaandenverzekering

Dit blog gaat over het inkomen voor je nabestaanden als jij komt te overlijden.

Het wordt namelijk steeds belangrijker om zelf te kijken wat je nabestaanden krijgen als jij komt te overlijden. Niet alles wordt nog automatisch geregeld via de overheid of je pensioen. En wat kun je aanvullend regelen als dat nodig is?

Stappenplan

Stap 1: Zet op een rij wat je nu hebt geregeld en waar er recht op is

  • Bovenaan gaven we het al aan: je hebt de Anw via de overheid. Bekijk het eens: valt jouw partner onder de voorwaarden om een Anw te ontvangen? En hoeveel Anw zou je dan krijgen? Dit is terug te vinden via svb.nl/anw
  • Vaak bouw je ook een partnerpensioen en een wezenpensioen op (of ben je automatisch verzekerd hiervoor via je pensioenfonds). Bekijk eerst eens via je pensioenfonds hoeveel dit is en wanneer dit wordt uitgekeerd. Je vindt dit terug in de mijn-omgeving van je pensioenfonds of op je laatste Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
  • Mogelijk heb je zelf iets geregeld? Bijvoorbeeld via een testament voor een erfenis.
  • Heb je een eigen huis? Kijk dan of je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. In dat geval zal (een deel) van de hypotheeklasten vervallen als je komt te overlijden.

Stap 2: Bekijk wat jouw partner aanvullend nodig heeft

Als je weet wat jouw partner nodig zou hebben, kun je kijken naar een oplossing. Stel jezelf de volgende vraag: Wat gaat eruit en wat komt erin? Dus: Wat zijn de maandlasten? Wat is de verwachte inkomstenbron en hoeveel is dat (salaris, huidige uitkering, etc.)? En wat is bijvoorbeeld de hoogte van de WW als mijn partner zijn/haar baan zou verliezen?

Stap 3: Op basis van de wens kun je bekijken of je wat wil en wat je kunt regelen voor je partner. Wij noemen drie mogelijkheden:

  • zelf sparen
  • overlijdensrisicoverzekering afsluiten
  • nabestaandenverzekering afsluiten

Zelf sparen

Iedereen weet wat sparen is, maar hoe kun je sparen. Vergelijk een aantal spaarrekeningen, de rente daarop en de mogelijkheid om je nabestaanden hier toegang tot te geven bij overlijden. Bijvoorbeeld via een erfenis. Let wel op: als je gaat sparen heb je waarschijnlijk niet meteen voldoende vermogen om het inkomen van je partner voor een langere periode aan te vullen.

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Bij een ORV krijgt je nabestaande (begunstigde) eenmalig een bedrag uitgekeerd in het geval van jouw overlijden. De hoogte van dat bedrag kun je zelf bepalen. Een ORV kun je bij veel verzekeraars afsluiten, dus dat betekent: goed vergelijken!

Handig om te weten over een ORV:

– Je hebt veel keuze qua hoogte, waaronder:

  1. Een gelijkblijvende ORV: dat betekent dat je tijdens de gehele looptijd voor een vast bedrag verzekerd bent. Het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd blijft hetzelfde. Het maakt dan niet uit wanneer je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Deze vorm is vooral geschikt als je kosten wilt afdekken die lange tijd hetzelfde blijven.
  2. Een dalende ORV: hierbij daalt het bedrag ieder jaar dat bij overlijden wordt uitgekeerd. Je bent dan ieder jaar voor een lager bedrag verzekerd.

– Premies zijn in principe niet aftrekbaar bij de inkomstenbelasting

– Check je hypotheek of je hierbij toevallig al een ORV hebt gesloten.

Nabestaandenverzekering

Een nabestaandenverzekering is een maandelijkse uitkering als aanvulling op het inkomen van de partner. Hier heb je zelf ook diverse keuzes in, zo kun je bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel en hoelang je partner een aanvullende uitkering ontvangt. Afhankelijk van het bedrag dat je partner en/of kinderen iedere maand extra nodig heeft.

Handig om te weten over een nabestaandenverzekering:

– Soms kun je ook een netto bedrag verzekeren. Je partner ontvangt dan na jouw overlijden een netto bedrag waarover geen inkomstenbelasting wordt ingehouden. Je weet dan precies wat je partner krijgt.

– Tip: kijk of je de verzekering gedurende de looptijd kunt wijzigen. Zodat je deze kunt aanpassen, bijvoorbeeld als het inkomen van je partner wijzigt.

Erfbelasting

Zowel bij nabestaandenverzekering als bij een ORV kan het zijn dat je erfbelasting moet betalen, al geldt dat niet in alle gevallen. Slim is dus om ook even te informeren:

Wat zijn de fiscale voorwaarden voor het product
Wat betekent dit dan precies voor mij?
Kan ik zelf iets doen om erfbelasting te voorkomen?

Veel succes met het kiezen van een optie die bij jou past!

anw-compensatie

Nog even een korte uitleg over de Anw en de Anw-compensatie:

Uitkering van de overheid: de Anw

Als je overlijdt, kan het zijn dat je partner recht heeft op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Op de site van de SVB kun je kijken of je partner, op basis van zijn/haar persoonlijke situatie, in aanmerking komt voor een Anw-uitkering. Of je partner hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van de persoonlijke situatie van je partner: zoals zijn/haar leeftijd, of hij/zij arbeidsongeschikt is, of je partner nog minderjarige kinderen heeft en of hij/zij eigen inkomsten heeft.

Anw-compensatie regeling

De Anw-compensatieregling komt dus te vervallen. Maar sociale partners zitten momenteel om de tafel om te kijken of er een regeling in het leven geroepen kan worden. Meer informatie lees je in dit artikel van AmWeb.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.