7 punten waar de Belastingdienst op gaat letten (aangifte IB)

Veel gaat automatisch bij de aangifte inkomstenbelasting, dat is heel prettig. Maar: wist je dat inspecteurs ook handmatige checks doen? Dat je als zelfstandige sowieso extra goed moet opletten is bekend, maar dit geldt dus óók als je gewoon in dienst bent. Elk jaar heeft de Belastingdienst een aantal controleposten. De aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei 2019 binnen zijn. Waar gaat de Belastingdienst extra op letten bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2018? 

Vragen die andere mensen ook hebben…

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

belastingaangifte_opletten

1. Eigen woning

Heb je een eigen woning? Of heb je net een eigen woning gekocht? Dan let de Belastingdienst dit jaar extra op jou. Ze kunnen je eruit pikken of je je gegevens correct hebt ingevuld. En dus of jouw ingevulde gegevens overeenkomen met de gegevens die zij van de bank hebben ontvangen. Gaat er een rood lampje af, dan gaat een inspecteur toch even met jouw gegevens aan de slag. Het komt ook voor dat er geen rood lampje afgaat en het steeksproefgewijs gecontroleerd wordt.

Starters opgelet!

Starters worden dus goed onder de loep genomen, omdat is gebleken dat zij niet altijd helder hebben hoe de woning gefinancierd is. En welke kosten nu eigenlijk aftrekbaar zijn. Zo zijn kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en notariskosten voor de hypotheekakte wél aftrekbaar, maar makelaarskosten voor aankoop van de woning niet, evenals notariskosten voor de koopakte.  

Meer weten over aftrekposten van je eigen woning? Lees: welke kosten zijn aftrekposten?

Getrouwd na 31 december 2017?

Iedereen die vanaf 2018 in het huwelijksbootje (is ge-)stapt, trouwt automatisch in beperkte gemeenschap, behalve als je bewust kiest om te trouwen in gemeenschap van goederen.

‘Trouwen in beperkte gemeenschap’ wil zeggen dat alles vóór het huwelijk jouw eigendom (ook schulden) blijft. Bij een scheiding kan de hypotheekrenteaftrek alsook de eigendomsverhouding van de eigen woning daardoor een probleem vormen. En kan je alleen gebruik maken van deze aftrek als je eigenaar bent van zowel de eigen woning als de bijbehorende schuld. Zit jij in deze situatie? Zorg dat je dit juist invult, of laat invullen door je boekhouder of belastingadviseur.

2. Resultaat uit overige werkzaamheden

‘Resultaat uit overige werkzaamheden’ klinkt misschien wat vaag; denk hierbij aan extra inkomen dat je ontvangt. Bijvoorbeeld omdat je gastouder bent, een freelance opdracht hebt gehad, of een tijdelijk bijbaantje en ook de onkosten die je hebt gehad uit dit werk. Uit voorgaande jaren is gebleken dat deze kosten te vaak niet worden opgegeven. Waarschijnlijk omdat men het vergeet, of niet precies weet wat ze moeten opgeven.

De opdrachtgever geeft de gegevens ook door, maar deze worden niet meegerekend in de vooraf ingevulde aangifte. Dus het is van belang de juiste bedragen op te geven. Geef daarom dus de juiste bedragen op.

Gastouder of freelancer?

Ben je gastouder, dan krijg je een jaaroverzicht met inkomsten. Dit kun je gebruiken voor de aangifte. Dit geldt vaak ook als je freelance werkzaamheden verricht bij dezelfde opdrachtgever. Let op: vaak moet je de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) nog betalen!

Tip! Zorg dat je geld apart houdt voor betalingen aan de Belastingdienst. Houdt daarnaast maandelijks jouw inkomsten en uitgaven op een duidelijk overzicht bij. De uitgaven moet je kunnen aantonen, dus de bonnen en facturen goed (en digitaal) bewaren. 

3. De bankgegevens van minderjarige kinderen

Schenkingen vanuit (groot-)ouders, ooms en tantes wordt steeds beter bekend. Dus ziet de Belastingdienst ook het vermogen van minderjarige kinderen toenemen. En tja, de Belastingdienst wil hier natuurlijk ook belasting over heffen! Deze bedragen worden vanaf nu ook automatisch vermeld vanuit banken, beleggingsinstellingen en verzekeraars.

Geen zorgen: belastingvrij schenken aan je (klein-)kinderen, dat mag nog steeds. Maar, als je dit elk jaar doet, dan groeit het vermogen van een kind. Zeker als de kinderen nog te jong zijn om het uit te geven.

4. Verkeerde verdeling tussen fiscale partners

De belangrijkste elementen die fiscale partners onderling kunnen verdelen zijn:

  • het saldo van de inkomsten en aftrekposten van de eigen woning;
  • de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen (box 3);
  • het (restant) persoonsgebonden aftrek.

Als fiscale partners kun je sommige posten samen opgeven. Maar wees daar oplettend in dit jaar. De inkomsten van ‘box 1, eigen woning’ en ‘vermogensbestanddelen box 3’ gaan vaak fout. Lees hier verder om te zorgen dat jij de verdeling goed invult.

Zijn jullie eigenlijk wel fiscale partners?

Klik hier en lees het antwoord direct in de Kandoor-chat.

5. Studiekosten

Studiekosten mogen worden opgegeven bij de aangifte als aftrekpost. Dat is mooi. Maar.. studiekosten mogen níet opgegeven worden als je nog studiefinanciering krijgt en/of het recht hebt om te lenen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Heb je geen recht meer op een aanvulling van DUO, volg je een studie voor een toekomstig beroep en sta je onder toezicht van een docent of studiebegeleider? Dan mag je de kosten wel meenemen bij je aangifte.

Let op: de studiekosten als aftrekpost mag alleen als deze niet eerder door jouw werkgever vergoed zijn!

6. Eigen vermogen uit cryptovaluta

Bezit jij cryptovaluta voor jezelf (dus niet voor een bedrijf)? Dan moet je de waarde opgeven van je munten zoals die was op 1 januari op het platform wat jij gebruikt om om te wisselen. Reken de muntwaarde om in euro’s en geef het op als omzet.

Het kan zijn dat je verlies of juist winst maakt bij het omwisselen. Dit hoort bij een ‘winst- of verliesrekening’. Natuurlijk moet je btw betalen over je omzet. Geef daar dus de juiste bedragen in euro’s op.

7. Persoonsgebonden Aftrek

Vul het (restant) Persoonsgebonden Aftrek (PGA) juist in op de daarvoor bedoelde afzonderlijke plek op je aangiftebiljet. Dit zorgt voor een versnelde verwerking van de aangifte. Doe je dit niet, of gaat dit verkeerd? Dan zal de Belastingdienst dit controleren en een correctiebrief sturen. Weet je niet welke bedragen je daarin moet invullen, lees hier dan verder om een duidelijk beeld te krijgen.

Bekijk ook ons belasting totaaloverzicht!

Met dank aan de input van onze financiële gids Nihal Mansur, financieel adviseur bij TaartByNihal.  

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?