Zo ga je slimmer om met je spaargeld

We dromen er allemaal weleens van dat er geld aan iedere boom groeit. Helaas is dit tot nu toe nog nooit gebeurd, maar… er zijn wel manieren om slimmer met je (spaar)geld om te gaan. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je gratis op weg.

spaargeld
Photo provided by Pixabay.com

Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt en ook behoorlijk wat spaargeld, is het verstandig om met je spaargeld (een deel van) je hypotheek af te lossen. De rente op je spaarrekening is niet hoog, vaak maar zo’n 1%. De rente van je hypotheek is al gauw meer. Door een gedeelte van je hypotheek af te lossen, gaan ook je maandelijkse kosten omlaag.

Wissel van energiemaatschappij

Het is even wat werk om het allemaal uit te zoeken, maar door ieder jaar te wisselen van energiemaatschappij, kun je aardig wat geld besparen. Zodra je contract afloopt, bel je met je provider en geef je aan dat je wilt overstappen. Soms krijg je dan een mooie aanbieding terug, omdat ze je liever houden als klant. Besluit je alsnog om over te stappen, krijg je bij een nieuwe vaak een korting. Bijvoorbeeld het eerste halfjaar voor de helft van de prijs. Ditzelfde kun je natuurlijk ook doen voor je mobiele telefoonabonnement en je televisie- en internetabonnement. Het is al gezegd; het kost even wat tijd, maar het kan ook een extraatje in je portemonnee opleveren.

Start met beleggen

Beleggen kan interessant zijn! De AEX, Dow Jones en de Nikkei zijn beleggingsfondsen. In Nederland kennen we de AEX index. Hierin zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland opgenomen. Verdiep je erin, zet geld opzij dat je de komende vijf of tien jaar niet nodig hebt en beleg in een fonds waarmee je wellicht je spaargeld kunt verdubbelen. Hou ook rekening met het risico: de beurs kan ook flink kelderen… Beleg verstandig.

Geld vastzetten

Als je al een behoorlijke spaarrekening hebt opgebouwd, heb je misschien een bedrag ‘over’. Dat bedrag heb je voorlopig niet nodig. Als dat zo is, dan kun je dat bedrag vastzetten op een spaardeposito. Dit levert meer rente op dan een gewone spaarrekening, omdat de bank de zekerheid heeft dat het voor langere tijd over het geld beschikt. Hoe langer je het laat vastzetten, hoe hoger het rendement wordt.

Geld lenen aan de kinderen

Het kan voorkomen dat je de hypotheek volledig hebt afgelost en spaargeld over hebt. In dat geval kun je optreden als bank voor je kinderen. Op die manier neemt je eigen vermogen af en betaal je minder belasting. Deze lening zijn kosten voor je kinderen die op hun beurt dit als hypotheekrente van de belasting kunnen aftrekken. Een voorbeeld: als je met je kinderen een rentepercentage van 2 procent afspreekt, hebben zowel jij als je kind daar voordeel van. Jij ontvangt 1 procent meer rente dan op een spaarrekening en je kinderen betalen ongeveer 1 procent minder rente dan bij een hypotheekverstrekker. Een win-winsituatie. Zet de afspreken wel goed op papier!

Obligatiefondsen

Net als de Staat geven bedrijven obligaties uit om geld op te halen uit de markt. Als je spaargeld hebt, kun je obligaties kopen van een bedrijf, maar je kunt ook beleggen in een obligatiefonds. Banken en verzekeraars stellen deze fondsen samen waar meerdere obligaties van verschillende bedrijven zitten. Valt één bedrijf om, gaat niet meteen de gehele waarde naar beneden. In welke sector een beleggingsfonds zich begeeft, heeft invloed op het rendement. Het verwachte rendement is eigenlijk altijd hoger dan op staatsobligaties of op een spaarrekening en kan daarom erg aantrekkelijk zijn.

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Heeft deze blog je geholpen?