Spannend, je eerste eigen huis kopen! Maar waar moet je beginnen? Ga je eerst voor een huis kijken of juist geld lenen? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden. Goed nieuws, wij helpen je met de eerste stapjes in de vastgoedmarkt. Deze keer bespreken we voorbereidend werk, dus wat moet je doen voordat je een huis gaat kopen.

huis kopen

Waar zit jij mee? Stel je financiële vraag aan onze gidsen. Zij denken gratis met je mee.

Stap 1: Bereken je budget

Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om eerst te bepalen wat je budget precies is. Het klinkt heel logisch, maar dit is een stap die heel makkelijk over het hoofd gezien wordt. Ik hoor vaker verhalen van vrienden die een mooi huis gezien hebben, om vervolgens te horen dat ze de financiering niet rond kunnen krijgen. Bepaal dus eerst het budget, voordat je gaat zoeken naar een woning. Dit wil niet zeggen dat er meteen een lening afgesloten moet worden, maar informeren over de mogelijkheden is ontzettend belangrijk. Hoe vind je onafhankelijke informatie over het berekenen van je hypotheekmogelijkheden? Daar heeft de Consumentenbond een artikel over gemaakt.

Stap 2: Locatie

Dit onderdeel hangt sterk samen met het volgende kopje, maar is logischer om eerst te bespreken. De locatie van je nieuwe woning kan afhangen van, bijvoorbeeld;

  • Ik wil dichter bij mijn werk wonen
  • Ik wil in een grote stad wonen
  • Ik wil in de buurt van mijn familie wonen

Nadat er een locatie bepaald is, bijvoorbeeld Monster (dit ligt bij Den Haag), kunnen we gaan kijken naar alle kenmerken die een woning moet hebben.

Stap 3: Leg je wensen vast

Nu je een overzicht hebt van het bedrag dat je kan besteden en de locatie waar je wilt wonen, is het makkelijker om een geschikte woning te vinden. Veel makelaars hebben een overzicht van alle kenmerken van een woning. En natuurlijk kun je kijken via websites als Funda of het relatief nieuwe platform Jumba. Op die manier kunnen veel woning vooraf uitgesloten worden. Daarbij is het belangrijk om realistisch te zijn in je wensen. Bijvoorbeeld, heb je een beperkt budget, dan is het misschien verstandig om een helikopterplatform van je wensenlijstje te schrappen.

Stap 4: Surveillance

Er is een mogelijke winnaar, maar wat nu? Kijk eens rond in de buurt waar de woning ligt. Dit kan in eerste instantie online, zodat voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten, scholen en stations meteen overzichtelijk zijn. Vervolgens is het mogelijk om op internet te zoeken naar nieuws met betrekking tot de buurt. Als er veel negatieve berichten staan over deze buurt is het misschien handig om je keuze te heroverwegen. Daarbij is het handig om eens rond te kijken in de buurt. Hoe is de sfeer in de buurt? Vraag de buurtbewoners over de voor- en nadelen van de buurt om een totaal plaatje te krijgen van de omgeving.

Stap 5: Makelaar of niet?

Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren kan het interessant zijn om een makelaar in te huren. In de volgende blog zal ik een makelaar checklist maken, om alle voor- en nadelen te bespreken. Het is wel handig om deze keuze te maken voordat je de woning gaat bezichtigen.

Stap 6: Bekijk de woning

Wel of geen makelaar, nu is het tijd om de woning te gaan bekijken. Ben je helemaal tevreden met de woning, dan kan alles in gang gezet worden met betrekking tot de financiën en de aanschaf van de woning. Hier gaan we volgende keer mee verder.. (Cliffhanger!)

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.

Deel dit blog