Zzp’er worden in de bouw? Vergeet deze stappen niet!

Start jij als zzp’er in de bouw? Nu je begint, heb je vast een aantal vragen: Hoe maak je jezelf zichtbaar? Hoe bepaal je je uurtarief? Op welk belastingvoordeel heb je recht? 5 must-knows waar jij mee door kan als je voor jezelf begint in de bouw. 

Vragen die andere mensen ook hebben..

Klik op een vraag en stel ‘m direct kosteloos en snel in onze chat!

Heb jij een financiële vraag? Stel ‘m op Kandoor.nl. Onze gidsen helpen je op weg.

zzp bouw
Photo provided by pexels.com

1. Werkaanbod: hoeveel kans heb je op opdrachten?

Om te beginnen is het verstandig om even wat onderzoek te doen of er wel voldoende werk is binnen jouw vakgebied. Volgens de bouwsector-prognose 2021 van de Rabobank, zal de bouwsector in 2020 en 2021 krimpen door onder andere de stikstof- en PFAS-problematiek. Wel wordt er verwacht dat de groei weer wordt doorgezet vanaf 2022. 

Vooral duurzame (gasloze) woningen en woningen voorzien van slimme digitale producten zijn in trek. Denk daarbij ook aan ‘slimme’ energiebezuiniging: denk aan efficiënte verlichting, verwarming en airconditioning op basis van big data en algoritmes.  

2. Bepaal je skills 

Kan je iets wat veel anderen niet kunnen? Dan heb je mogelijk minder opdrachten, maar kun je wel een hoger uurtarief vragen. Er is bijvoorbeeld momenteel veel vraag naar kennis van digitale techskills binnen de sector.

Doe je iets wat veel anderen ook kunnen? Dan heb je waarschijnlijk meer werk, maar ook een lager uurtarief, want je hebt meer concurrentie. Dan is het slim om op een andere manier op te vallen. Zorg bijvoorbeeld dat je:

 • altijd bereikbaar bent
 • snel reageert
 • goed meedenkt met de klant

Het klinkt misschien gek, maar onthoudt: het verschil zit ‘m echt in de details. Dat jij denkt aan iets extra’s, zorgt ervoor dat jouw tevreden klant jou aanbeveelt aan zijn vrienden en kennissen. Hoe leuk is het als jouw klanten trots zijn op jouw werk?

3. Word zichtbaar online, vraag om reviews

Jouw tevreden klant kan jou mond tot mond aanbevelen aan zijn collega, maar wat gaat die doen? Juist. Googlen! Als je goede reviews online kan laten zien, straal je betrouwbaarheid uit. Reviews krijgen gaat niet vanzelf. Vraag actief om een beoordeling en leg uit waarom. Jouw klanten snappen ook dat jij die nodig hebt en geven het vast graag.=

Waar moeten ze een review plaatsen?

 • Een eigen website is het visitekaartje van jouw bedrijf, hier kun je uiteraard ook (echte!) reviews of testimonials op plaatsen.
 • Zorg daarnaast bijvoorbeeld dat je in de google zoekopdracht reviews krijgt.
 • Of zet jezelf op sites als Werkspot. Let op: om op platforms te staan als werkspot kost vaak wel geld. 

Wist je dat… op de uitkomst in google-zoekopdrachten met een sterren-beoordeling vaker wordt geklikt dan een gewone? Bekijk dit onderwerp van Google hoe je dit aanpakt.  

4. Uurtarief bepalen

Je mag natuurlijk zelf je uurtarief bepalen, maar wat is gangbaar? Het uurtarief van een bouwvakker ligt momenteel gemiddeld ergens tussen de € 30,- en de € 45,- per uur.  

Als je in loondienst bent in de bouw, dan verdien je netto minder dan als zzp’er. Maar als je in loondienst werkt, dan is er ook veel geregeld zonder dat je er iets voor hoeft te doen: je bent automatisch verzekerd voor je pensioen, arbeidsongeschiktheid en je hebt vrije dagen en vakantiegeld.

Als zelfstandige mag je dus meer vragen dan je collega in loondienst. Let er dus wel op dat je voor jezelf een aantal zaken regelt, zoals een potje bij arbeidsongeschiktheid, pensioen en een potje voor vakantiedagen.  

Hoe bepaal je je uurtarief?

Je kan op twee manieren rekenen om tot een uurloon te komen waar je zelf tevreden mee bent:

 1. Hoeveel vragen je collega’s? Wat is gangbaar in de markt op dit moment?
 2. Hoeveel wil jij in een jaar netto verdienen?

Een voorbeeld, gevonden op ZZP Nederland: Om bijvoorbeeld € 25.000,- netto te verdienen moeten al je kosten voor het bedrijf en de privébelastingen en sociale lasten hierbij opgeteld worden en vervolgens weer verdeeld worden over het aantal declareerbare uren per jaar.

Wil jij hulp van een financiële professional over het bepalen van je uurtarief? Stel je vraag aan een van onze gidsen op Kandoor.nl. Zij denken vrijwillig, en daarom gratis, met je mee.

5. Startersaftrek: mis dit belastingvoordeel niet!  

Goed nieuws! Als startende ondernemer krijg je extra belastingvoordeel.
Je hebt twee soorten aftrekposten die je mag gebruiken bij je inkomstenbelasting:

 1. Zelfstandigenaftrek
 2. Startersaftrek

Dit zijn vaste bedragen die je mag aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je zelf dus meer over!
De zelfstandigenaftrek ontvang je als je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.
De startersaftrek heeft uiteraard ook voorwaarden en mag je drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar.

Hoeveel voordeel je krijgt van zelfstandigenaftrek en startersaftrek: 

De zelfstandigenaftrek is €6670 in 2021 (€7030 in 2020). Elk jaar zal de zelfstandigenaftrek stapsgewijs met €360,- omlaag gaan t/m het jaar 2036.

De startersaftrek is €2123,-.

zelfstandigenaftrek startersaftrek zzp

Andere vragen die je kunt stellen over zzp bouw

 • Welke btw-tarieven moet ik aanhouden?
 • Hoe bouw ik pensioen op als zelfstandige?
 • Wat is een realistisch bedrag om opzij te zetten van mijn winst om een gezond bedrijf op te bouwen?
 • Welke uren mag ik rekenen als ‘werkende uren’ voor mijn urenadministratie?

Stel je vraag op Kandoor.nl. Onze financiële gidsen denken vrijwillig en online met je mee.
Waarom? Zij werken in financiën, dus weten er alles vanaf. Zij helpen graag anderen die niet zo thuis zijn in de financiële wereld.

Succes met het starten van je eigen zzp bouw-bedrijf!

Wij doen ons best om correcte en actuele informatie te geven. Ondanks constante zorg en aandacht is het mogelijk dat informatie die wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Ook aanvaarden wij geen aansprakelijkheid voor een verkeerd gebruik of verkeerde interpretatie van de informatie in de blogs.